Организаторът на атентата в Истанбул лежал в български арест, съдът отказал да го екстрадира в Русия

01 Юли, 2016
1 коментар

Заподозреният като организатор на атентата на летището в Истанбул Ахмед Чатаев е бил арестуван преди години в България.

Чатаев, който е чеченски произход, е сочен от медиите в Турция като основен организатор на кървавото покушение на летище "Ататюрк". Той е идентифициран в списъка на ООН за санкции като един от лидерите на „Ислямска държава”, отговарящ за обучението на рускоговорящите екстремисти и е издирван от руските власти.

През 2011 г. апелативният съд в Пловдив отказа да предаде на Русия Ахмед Чатаев (тогава на 33 г.). Москва го издирва заради наказателно дело в Чеченската република, където имало данни, че от 1999 г. до 2007 г. е участвал във въоръжена групировка и е вербувал хора за тероризъм.

Чатаев отрича да е замесен, писа тогава "Труд". Адвокатът му Веско Георгиев представи документи в съда, че Чатаев живее в Австрия, където има две съпруги и четири деца.

Той е бил задържан през май 2011 г. на влизане в България от Турция, която посетил с виза.

Окръжният съд в Хасково разрешил екстрадиция. На втора инстанция отказали да го предадат с мотива, че има законен статут на политически бежанец в Австрия. Чатаев представил и решение на Европейския съд в Страсбург, който отказва да го екстрадира.

Когато е бил на 19 години, Ахмед е участвал във войната в Чечня, бил е ранен и дясната му ръка е ампутирана. Живее във Виена от 2003 г. "Обвиненията към мен не са верни, искам да ме освободите", настоя пред съда Чатаев.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5615250

ЕТИКЕТИ: Свят.;

Коментари

Анонимен
#1 от Радан Раданов
03 Юли, 2016 | 11:10
Напиши отговор
Оценка: 0
Возможности общества безграничны, приоритеты ограничены - кто то еще в школе учится, а кто то уже в тюрьме сидит.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.