Няма повече граници в тази държава!

18 Февруари, 2016
0 коментара

Двойната блокада на границата с Гърция остава в сила. Превозвачите се канят да затворят всички гранични пунктове днес в знак на протест, докато гръцките фермери не вдигнат напълно блокадата.

Развитие с гръцката блокада на границата в добра посока няма. Към 8 часа ще продължи поетапното затваряне на границата при Илинден и Златоград, каза по БНТ транспортният министър Ивайло Московски.

"Златоград" и "Ивайловград" ще останат единствените отворени пунктове по българско-гръцката граница до утре сутринта. Тогава и те ще бъдат затворени, предупреди пред БНР Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи: "Към всички граждани, които са останали в Гърция, че това са двата пункта, които до утре ще работят, и които са останали на територията на Гърция, да могат да се приберат в България."

От гръцка страна, където има български превозвачи, е осигурен коридор през Дойран - Македония. От тук нататък няма повече граници в тази държава, каза Московски.

Трите гранични пунктове няма да работят. Който иска да ходи в Гърция, да си измисля други маршрути, допълни той.

Министър Московски заяви, че се солидализира с исканията на нашите превозвачи. Преките загуби са около 300-400 хиляди евро на ден, но със сигурност косвените загуби са огромни. Според него най-вероятно до няколко дни ЕК ще се намеси.

Българският транспортен бизнес е поставен до стената, не може да търпи повече своеволията на гръцките фермери, каза изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

В 9 часа ще бъдат затворени Илинден и Маказа, извиняваме се на нашите граждани за причиненото неудобство. Утре от 9 часа затваряме и Златоград. Пунктовете с Гърция няма да работят, не можем повече да търпим ежечасните загуби, каза още Арабаджиев.

По думите му най-малко 300-400 хиляди евро на ден са преките загуби, но косвените загуби са повече.
Докато не се реши проблемът, смятаме да не променяме нашето становище. Ние разбираме нашето правителство, защото то няма с кого да преговаря, коментира още Арабджиев.

Факти.бг припомня, че вчера на границата пристигна министърът на транспорта Ивайло Московски, който опита да договори пълното отваряне на границата с гръцките власти и протестиращите земеделски производители. След неуспешните преговори Московски обяви, че подкрепя напълно протеста на българските шофьори и че ще продължи да настоява за пълно вдигане на блокадата от гръцка страна.

Хиляди камиони и леки автомобили остават блокирани от двете страни на границата при Кулата и Промахон. Живата верига от българска страна стои вече четвърти ден в отговор на действията на гръцките фермери. Български превозвачи заявиха, че ще я запазят, докато гръцките фермери не освободят пътя.

Превозвачите заплашиха контраблокадата да продължи до Великден.

Общините Петрич и Сандански подготвят хуманитарна операция за раздаване на вода и храна на бедстващи по опашките хора. Гръцките власти са отказали да поемат такъв ангажимент към чакащите на тяхна територия.

България

http://fakti.bg/bulgaria

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.