Командирът на Военновъздушните сили ген. майор Румен Радев...

01 Август, 2016
0 коментара

Командирът на Военновъздушните сили ген. майор Румен Радев е подал рапорт за пенсиониране, потвърдиха източници на БГНЕС от Министерството на отбраната. 

По-късно информацията бе официално съобщена от пресцентъра на Министерството на отбраната. В съобщението се казва, че "днес, 1 август 2016 г., в Министерство на отбраната постъпи рапорт от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури". 

По предварителна информация причината генералът да поиска да напусне Въоръжените сили е предстоящ съвместен „ерполисинг” на въздушното пространство на България срещу заплащане. 

БГНЕС припомня, че депутатите приеха с промени в Закона за отбраната да има възможност за „ерполисинг” на въздушното ни пространство. Още през април ген. майор Радев заяви, че „от миналата есен в Министерството на отбраната се работи по концепция за съвместно изпълнение на ерполисинг, след като законът стане факт”. 

Радев подчерта, че тази концепция има финансова част и той е отказал два пъти да я съгласува. "В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен ерполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко", посочи Радев. 

Генералът допълни, че доста страни вече имат интерес, но подчерта, че все пак това не се е случило все още. На въпрос дали премиерът е запознат ген. Радев отговори, че не може да каже и не комуникира с премиера. 

"Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово", посочи той. 

На 1 октомври ген. Радев подаде оставка с мотивите – „изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите”. 

Малко по-късно след среща с премиера Бойко Борисов той оттегли оставката си а няколко дни след това представи пред МС визия за развитието на бойната ни авиация. Веднага след това той коментира, че е окуражен. 

БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4448610/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.