България след шест години Борисов/анализ на германския журналист Франк Щир/

11 Февруари, 2017
1 коментар

Равносметката от 6-те години управление на Борисов е отрезвяваща: българите вярват повече на Брюксел, отколкото на собствените си политици, четем в анализ на германския журналист Франк Щир, който добре познава България.

Бойко Борисов

В България често ще чуете хората да казват: "Да си внесем политици отвън, а нашите да изпратим в чужбина". Макар да звучат като шега, тези думи изразяват съвсем ясно дълбокото недоверие, което българите изпитват към своите политици. И още нещо много показателно: като цяло българите се доверяват повече на европейските институции, отколкото на собствения си политически елит. Така започва анализът на германския журналист Франк Щир, който отдавна следи процеситге в България.

Думи, а дела?

Когато през лятото на 2009 година започваше първия си управленски мандат, Борисов обяви битката срещу корупцията и организираната престъпност за свой главен приоритет. После в продължение на седмици министрите му бомбардираха обществеността със скандални разкрития за своите предшественици. От това обаче не произтече нищо - обвиненията така и не стигнаха до съда. След шест години във властта равносметката от управлението на бореца против корупцията Борисов е отрезвяваща, гласи оценката на Щир.

България ще се оправи, когато...

Не, вашата прокуратура не е ОК. Нито пък ВСС. А медиите - съвсем. Затова мониторингът ще продължи. Така бихме могли да обобщим оценките в доклада на ЕК за България, публикуван днес. Татяна Ваксберг се спира на детайлите: (25.01.2017)

Името на този проблем не е само Пеевски


България и Румъния - голямата разлика

Защо България отново е последна

"Соросоиди" и "чуждопоклонници" в това райско място България

По-нататък авторът припомня лошото позициониране на България в актуалната класация на "Трансперънси интернешънъл": в т.нар. Индекс за възприятие на корупцията България събира 41 пункта от 100 възможни, нареждайки се на 75 място - наравно със страни като Тунис, Кувейт и Турция.

Франк Щир се позовава и на още един документ: последния, 16-и поред доклад на ЕК за напредъка на България в реформирането на съдебната система и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Този доклад не се различава много от предишните - Брюксел все така мъмри България, че няма осъдени за корупция представители на властта, посочва Щир. И добавя, че мониторинговият доклад на Брюксел, превърнал се в един вид ритуал, така и не успя да допринесе за съществено подобряване на българското правосъдие. Затова пък все повече български политици от различни бои настояват за край на мониторинговия механизъм, определяйки го като дискриминационен спрямо България. В същото време допитване на Евробарометър сочи, че 72 процента от българските граждани са за запазване на мониторинга: 57 на сто от анкетираните смятат, че докладите допринасят за реформирането на съдебната система, 53 процента са на мнение, че мониторингът оказва положително въздействие върху борбата срещу организираната престъпност, а 50 процента посочват, че докладите на ЕК спомагат за по-ефективна борба срещу корупцията.

Проблемът с медиите

В актуалния си доклад за напредъка на България ЕК за пръв път критикува и българските медии. Според ЕК, българските медии се отличават “често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти”. А това оказва отрицателно влияние върху обществения дебат за реформите, се казва в документа. В тази връзка Франк Щир припомня, че в класацията на "Репортери без граници" за медийната свобода България е на последно място в целия ЕС. При управлението на Борисов страната успя да се срине от 59-о място през 2008 до 113-о в актуалната класация, посочва Щир в края на анализа си.

http://www.dw.com/bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Оракула от Делфи
25 Декември, 2017 | 15:59
Напиши отговор
Оценка: 0
Да коментираме становището на г-н Щир , и отговора на всички, които не са на корупционното парче баница ,то коментара е един и същ, медия е купена и продължава да се изкупува в доста силен такт, това, което остана е "Фрог нюз" и някой стари бойци като" Биволъ" например, но недейте да мислите, че тези вестници ще бъдат оставени на словото на свободата, защото имаме пресен случай, какво се случи с" Икономедия" . Управляващата Хунта ще донесе от девет кладенчета вода и ако и това не е достатъчно, ще наеме цялата съдебна система да те съсипе публично , така, че тези ,които са против, тази Хунта, не са хората, които ходят сигурни по улиците. След партийната кражба на КТБ, ИСТЕРИЯТА, ДА НЕ ИЗЛИЗА НА БЯЛ СВЯТ , МАЖОРИТАРНИЯ СОБСТВЕНИК Е МЕКО КАЗАНО ,НАЙ-СЛОЖНОТО МАФИЬОТСКО МЕРОПРИЯТИЕ В МОДЕРНО ВРЕМЕ. Да запушиш устата на Българина е трудно, ако има свободни медии... Все още това мероприятие е във действия с пълна сила и резултатите са на лице , България прилича по скоро на държава във военно положение, отколкото , като държава в Обединена Европа. Нека такива, като журналиста г-н Щир, пишат за измамите на Хунтата, за да има някяква надежда, че ние сме свободна държава и можем да се изказваме сводно, чрез различните Български медии. На България и остана,като официално лице, един единствен, читав гражданин в момента, Президента на Република България Румен Радев, отказвайки систематично да се подаде на корупционни схеми, се издига , все повече и повече, като гарант , че Хунтата няма да го промени , а там и надеждата, тази държава някога да се промени...
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.