А сега, изприпкайте да си купите още банани, защото за български ябълки може и да не ви стигнат парите!

10 Ноември, 2020
0 коментара

Всеки днес посвещава нЕкоя мисъл на 10-ти ноември. Паметна дата, видиш ли. За едни начало на демокрацията, за други – начало на катастрофата. Въпрос на разум и гледна точка.

А аз си спомням черно-белия телевизор, по който видяхме първият държавен и партиен ръководител, безспорен и всемогъщ, как стои като наказано пале на масата на президиума и гледа със страх какво се случва. Не вярвамхме на очите си и ушите си. След няколко дена започнахме почти свободно да споменаваме какво се е случило. И изведнъж ни уведомиха, че ще ставаме демокрация, че Сорос и Ран и Ът са ни прЕатели, че ще слушаме западните ни „приятели“, които доскоро мразехме като световни империалисти. И изведнъж започнахме да мечтаем. 

И понеже се мечтае за това, което нямаш, започнахме да мечтаем за банани цяла година. Защото си имахме и добро образование, и добро здравеопазване, и магазините бяха пълни с български качествени стоки. И живеехме спокойно. Затова се размечтахме за това, което нямаме – банани, портокали и повече политически партии, за да можем да избираме….

Е, както се казва, пази Боже да се изпълнят мечтите ти. На ви бананите! Ей ви я демонкрацията. Ето ви 300 партии да си избирате. Изпуснахме питомното и гоним дивото вече 31 години. Тези, които са били свидетели на онова време, с носталгия си спомнят сигурността и спокойствието. И грижата на държавата за хората. Другите в повечето случаи са объркани, защото свободата на словото се превърна в свобода на манипулацията и открито промиване на мозъци.

Дворцовите преврати обикновено водят до още по-тежки последици и от най-кървавата гражданска война. Ходовете на кукловодите предрешиха резултатите от наивните ни опити за свобода и демокрация и умело ни превърнаха в стадо, което се подчинява. Естествено, за наше добро! И за техни пари!

Та, ако някой иска, да празнува днес. Аз декларирам, че мразя банани! И смятам, че свободата и демокрацията трябва да се извоюват – лично от всеки, не с пърформанси, а със саможертва, с гражданска непримиримост и осъзнаване, че чуждите държави никога не са приятели, а само търсят своите национални интереси. А ние просто им поднесохме нашите на тепсия!

И съвсем скоро очаквам нов 10-ти. Когато отново първият държавен и партиен ръководител ще стои като уплашено пале, докато тези, които са се изкатерили по гърба му, ще обявяват, че за неше добро го махат и вече властта ще е в добри ръце, тоест техните. Нищо ново под слънцето. Докато чакаме историята да ни се случва, а не да я предизвикваме!

А сега, изприпкайте да си купите още банани, защото за български ябълки може и да не ви стигнат парите!

                                                                  Елена Гунчева                        https://svobodnoslovo.eu/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.