70 000 българи на Шипка.

03 Март, 2016
0 коментара

Повече от 70 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март. Невижданото стълпотворение пък образува 20-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата. Задръстванията започваха още по пътищата край Казанлък. 

Някои от по-късно пристигналите трябваше да изкачват целият проход до върха пеша. За съжаление при инцидент на пътя към Шипка пострада младеж, който бе блъснат от автомобил и отведен от линейка. За щастие се отърва без сериозни наранявания. 

Стълпотворението не позволи и на ескорта на официалните лица да стигне навреме за тържеството и то закъсня с повече от 40 минути.

Според организаторите подобно рекордно множество не се е качвало на Шипка от 1979 г., а първите автомобили с родолюбци започнали да пристигат още в 3 часа сутринта.

"Нека от от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени и патриоти. И не приемаме никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие, вместо за робска участ, продължила 5 века по българските землищата и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение", заяви в емоционално слово за 137-та годишнина от Освобождението на Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова. 

От историческия връх тя призова и да осигурим достойни старини на пострадалите в годините при защитата на родината, които днес са останали много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си.

"Нека да почитаме родителите, загубили децата си в казармата. Клетва да дадем за единение на народа вътре и извън родината в името на реалистични и прагматични каузи и да кажем, че не желаем войните да бъздат средство за решаване на междудържавни отношения", добави вицепрезидентът.

С революционни песни и с химна на уста болшинството от хората се изкачиха навръх празника до Паметника на свободата. Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев пък пробяга за 33-ти пореден път разстоянието от Казанлък до върха в чест на празника.

http://www.trud.bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.