Хората ще могат да си поникнат нови зъби само за 6 години

Автор: Няма коментари Сподели:

Учените са на прага на зъболекарско чудо.

03.01.2024, Дерън Орф

toothache pain

1. Докато костите могат да израснат отново, когато се счупят, зъбите не са толкова щастливи и това води до милиони хора по света, страдащи от някаква форма на обеззъбяване, т.е. беззъбие.

2. Сега японски изследователи започват изпитания върху хора на обещаващо лекарство за повторно израстване на зъби – първите пациенти ще получат лекарството интравенозно през септември тази година.

3. Ако изпитанието е успешно, изследователите се надяват, че лекарството ще стане достъпно за всички форми на беззъбие някъде около 2030 г.

-=-

Средното човешко тяло на възрастен човек съдържа 206 кости – втвърдените смеси от калций, минерали и колаген, които осигуряват биологичното скеле, което ни държи през деня. Въпреки че може да не мислим много за тях, костите са невероятно издръжливи. Но ако се счупят, те имат този изящен трик да се възстановят.

Зъбите обаче не са кости. Въпреки че са направени от едни и същи материали и са най-твърдият материал в човешкото тяло (благодарение на защитния си слой от емайл), им липсва решаващата способност да се лекуват и възстановяват. Но това не винаги може да е така. Японски изследователи напредват с експериментално лекарство, което обещава да порасне отново човешките зъби, а изпитанията върху хора трябва да започнат през септември.

„Искаме да направим нещо, за да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби“, каза Кацу Такахаши, ръководител на стоматологията в медицинския изследователски институт в болница Китано в Осака, пред The ​​Mainichi. „Въпреки че до момента не е имало лечение, осигуряващо трайно излекуване, смятаме, че очакванията на хората за растеж на зъбите са високи.“

Това развитие следва години на проучване около конкретно антитяло, наречено Uterine sensitization-associated gene-1 (USAG-1), за което е доказано, че инхибира растежа на зъбите при порове и мишки. Още през 2021 г. учени от университета в Киото, които също ще участват в бъдещи изпитания върху хора, откриха моноклонално антитяло (техника, която обикновено се използва в борбата с рака), което нарушава взаимодействието между USAG-1 и молекули, известни като костен морфогенетичен протеин, или BMP.

„Знаехме, че потискането на USAG-1 е от полза за растежа на зъбите. Това, което не знаехме, беше дали ще бъде достатъчно“, каза Кацу Такахаши от университета в Киото, съавтор на изследването, в изявление за пресата тогава. „Поровете са дифиодонтни животни с подобни зъбни модели като хората.“

Сега учените ще видят колко подобни са, защото хората скоро ще бъдат подложени на подобно изпитание през септември тази година. Продължаващо 11 месеца, това проучване ще се съсредоточи върху 30 мъже на възраст между 30 и 64 години – на всеки липсва поне един зъб. Лекарството ще се прилага интравенозно, за да се докаже неговата ефективност и безопасност, и за щастие не са докладвани странични ефекти при предишни проучвания върху животни.

Ако всичко върви добре, болница Kitano ще прилага лечението на пациенти на възраст между 2 и 7 години, на които липсват поне четири зъба, с крайната цел до 2030 г. да има лекарство за повторно израстване на зъбите. Въпреки че тези лечения в момента са фокусирани върху пациенти с вроден дефицит на зъби, Takahashi се надява, че лечението ще бъде достъпно за всеки, който е загубил зъб.

https://bgprevedi.com/tooth-regrowth-human-trials-japan-44428-2/

Предишна статия

Грег Рис: Скорошно проучване показва самосглобяващи се наноботи в инжекционните форми на COVID-19

Следваща статия

Отец Абсолют: На разклона на два пътя

Други интересни

Вашият коментар