Кратка история на нанотехнологиите

Автор: Няма коментари Сподели:

В тази статия изследваме историята на нанотехнологиите и предоставяме ресурси, за да покажем, че самосглобяващите се нанотехнологии като медицинско приложение са реални и се случват в момента.

11.09.2024, Брет Хаъс

Националната инициатива за нанотехнологии (NNI) (създадена от Бил Клинтън през 2000 г.) в Съединените щати определя нанотехнологиите като „наука, инженерство и технология, провеждани в наноразмер (1 до 100 nm), където уникалните явления позволяват нови приложения в широк набор от области, от химия, физика и биология до медицина, инженерство и електроника“. За да ви дам малко контекст: една нишка коса е с дебелина около 60 000 nm, докато двойната спирала на ДНК има радиус от 1 nm.

Нанотехнологиите датират от 400 г. сл. Хр., когато римляните са измислили как да използват различни видове метали (най-вече злато, сребро, мед), за да направят двутонално (или двуцветно) стъкло. Подобен ефект може да се види и при витражите от средновековната епоха.

В съвременната епоха американският физик и носител на Нобелова награда Ричард Файнман въвежда концепцията за нанотехнологиите през 1959 г. По време на годишната среща на Американското физическо общество Файнман изнася лекция, озаглавена „Има много място на дъното“ в Калифорнийския институт на технологиите (Caltech). В тази лекция Файнман направи хипотезата „Защо не можем да напишем всичките 24 тома на Енциклопедия Британика на главата на карфица?“ и описа визия за използване на машини за конструиране на по-малки машини и до молекулярно ниво.

През 1986 г. К. Ерик Дрекслър публикува първата книга за нанотехнологиите „Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology“, която доведе до все по-популярната теория за „молекулярното инженерство“.

През 1986 г. физиците Герд Биниг и Хайнрих Рорер получават Нобелова награда за физика „за техния дизайн на сканиращия тунелен микроскоп или STM“. Това изобретение доведе до разработването на атомно-силовия микроскоп (AFM) и сканиращите сондови микроскопи (SPM), които са предпочитаните инструменти за изследователите на нанотехнологиите днес.

Оттогава има много открития в областта на нанотехнологиите. Можете да видите пълната разбивка по години тук. Подчертах някои точки от особен интерес, които са от значение за дискусиите, които се провеждат днес. Например „квантовите точки“, „въглеродните нанотубули“, „флуоресцентните въглеродни точки“ и „изкуствените молекулярни машини“ са известни от десетилетия.

[Figura] ()

[Figura] ()

Колекция от изследвания, доклади и статии за нанотехнологиите.

Просто ще сложа куп ресурси, за да ги разгледате (вместо да разопаковам всеки един в големи подробности). Където е необходимо, извадих цитати и подходящи бележки под линия, които смятам, че добавят тежест към дискусията. Кликнете върху изображенията, за да стигнете до уебсайтовете:

[https://www.news-medical.net/news/20210209/Researchers-develop-self-assembling-nanoparticle-SARS-CoV-2-vaccines.aspx] (Изследователи разработват самосглобяващи наночастици за ваксините срещу SARS-CoV-2)

От Lancet (Лансет): „Самосглобяваща се SARS-CoV-2 WA-1 рекомбинантна шипова ваксина с феритинови наночастици (SpFN), ко-формулирана с адювант Army Liposomal Formulation (ALFQ), съдържащ монофосфорил липид A и QS-21 (SpFN/ALFQ) показана защитна ефикасност при модели на заразяване с животни”

[Figura] ()

Самосглобяване на графенов оксид върху липозоми, заредени с въглеродни квантови точки. Интересното е, че това е от факултета по зъболекарска медицина в университета Маркет, Милуоки.

От резюмето: „Тази статия описва дизайна на чувствителни към стимули тераностични наночастици, съставени от редуциран графенов оксид (rGO), самосглобен върху термочувствителни липозоми, капсулирани с доксорубицин (DOX) и въглеродна квантова точка (CQD) (CQD-DOX-rGO-Tlip)”

[Figura] pdf (Самосглобяване на графенов оксид върху липозоми, заредени с въглеродни квантови точки)

Тук имаме патент на САЩ с номер US20210346570A1 за „Самосглобяваща се графенов оксид-протеинова матрица“

[Patent] (Самосглобяваща се графенов оксид-протеинова матрица)

Въглеродни нанотръби в COVID-19: Критичен преглед и перспективи

Бележки: Полезността на въглеродните нанотръби в превенцията, диагностиката и лечението на COVID-19. Този преглед обхваща различните биосензори и нанобиосензори, използвани в превенцията, диагностиката и лечението на инфекция със SARS-CoV-2. Основният фокус на този преглед е да обобщи и направи критичен преглед на скорошния напредък в базираните на въглеродни нанотръби биосензори за спектър от приложения на фона на пандемията от COVID-19.

[Figura] (Въглеродни нанотръби в COVID-19: Критичен преглед и перспективи)

Ще го оставя така, тъй като това може да продължи до безкрайност в този момент.

Това е индустрия за няколко трилиона долари, която няма да изчезне. Докато навлизаме в ера на пандемии, цифрови идентификатори, IoT, IoB и състояние на биодигитално наблюдение, се разкрива мрачна картина: че ще бъдем проследявани и наблюдавани с помощта на тази технология, свързана с „облака“.

Не съм сигурен за вас, но за мен това нарушава всяко ниво на информирано съгласие, неприкосновеност на личния живот, телесна автономия и „медицинска етика“, за които мога да се сетя. Колкото по-скоро приемем, че това се случва, толкова по-скоро можем да започнем да предприемаме стъпки, за да го забраним и/или да го детоксикираме от телата си.


БГпреведи: Не ви ли се струва, че сега някой светна крушката и сега може ясно и точно да видим какво става зад сцената! Лъжите на СМИ-тата…

https://bgprevedi.com/a-brief-history-of-nanotechnology-44448-2/

Предишна статия

Измамата със свинския грип от 1976 – CBS 60 минути

Следваща статия

Отец Абсолют: Светулка

Други интересни

Вашият коментар