Проф. Ришард Легутко: ЕС в по-добра форма ли е днес, отколкото преди петнадесет години?

Автор: Няма коментари Сподели:

ЕС в по-добра форма ли е днес, отколкото преди петнадесет години? Отговорът е категорично не. Перифразирайки Шекспировия Хамлет: Нещо е гнило в състоянието на съюза. Има повече от всякога нестабилност, напрежение и несигурност.

За да цитирам скорошен брой на Economist: „Инфлацията остава гореща… Длъжностните лица са все по-притеснени от мътната перспектива за растеж. … блокът е изправен пред рецесия”.

Ваша е заслугата, че инициирахте санкциите срещу Русия. Но отново, човек не може да бъде твърде щастлив. Преди инвазията Комисията не посмя да направи нещо за германо-руския енергиен съюз. Чрез този отказ да действа Комисията носи известна отговорност за дълбочината на енергийната криза.

Миграционната политика се провали. Въпреки суматохата на Комисията, контрабандният трафик на хора процъфтява и разпадането на социалната тъкан продължава. В Западна Европа броят на кражбите, грабежите и изнасилванията скочи – около тридесет изнасилвания на сто хиляди жители във Франция и Белгия, в сравнение с две в моята страна.

Подходящ за 55 години, флагманът на Комисията, вместо да бъде двигател на растежа, е скъпа феерия, над 300 милиарда евро до 2030 г., с нарастващи разходи за живот, сметки за енергия и други неприятни аспекти на фантазиите на Комисията и парламента. Комисията не е изненадващо мълчалива по този въпрос. Последната зловеща фантазия е законът за възстановяване на природата. Кураторът на тези вредни мечти, г-н Тимерманс, намери удобен изход и търси късмета си в националната политика. Надявам се, че холандските гласоподаватели ще му дадат това, което заслужава.

Друга финансова феерия е общият дълг от 800 милиарда евро до 2026 г. Вече знаем, че прогнозите бяха грешни. Цената на всичко това ще бъде поне двойно по-висока. Бюджетът на ЕС е в хаос: минус 66 милиарда евро. Явно сте изчислили, че пазарите ще имат повече доверие във финансовата надеждност на ЕС, отколкото на страните-членки. За съжаление, вие объркахте пропагандата на ЕС за истинското нещо.

И накрая политиката. Когато сравнявам миналите комисии с вашите, виждам непрекъснато плъзгане към олигархия с нарастващо незачитане на каквито и да било ограничения, предвидени от договорите. Комисията се превърна в партизанска машина, която се меси в националната политика, опитвайки се да свали правителствата, които не харесват. Вие самата, г-жо президент, заплашихте италианските избиратели преди изборите. „Ако нещата тръгнат в трудна посока, имаме инструменти“. Нека ви напомня: вие нямате никакви инструменти, за да се намесите в демократичния процес на националната държава. Г-н Лукашенко има такива инструменти, вие не.

Направихте правовата държава карикатура. Има една стара поговорка: Лекарю, излекувай се сам. Излекувайте се, г-жо президент: от една страна, нека Комисията спре да жонглира с правните основания, като твърди например, че данъците не са данъци, а вноски, като по този начин заобикаля необходимите процедури. И може би започнете, като предоставите всички документи, свързани със сделката с ваксините, включително текстовите съобщения. Това би било добър пример за това как да бъдеш законопослушен човек.

И последната точка, донякъде гротескна, но симптоматична. Тази комисия ще остане в историята като тази, която се опита да премахне Коледа. Да, оттеглихте се от този идиотски ход, но е факт, че вашите бюрократи го планираха. Това ни дава представа как работи Комисията и това, което виждаме, трябва да бъде предупреждение за всички ни.

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

«Великий Русский Северный Путь» бегом День 2 Пушкино – Сергиев Посад

Следваща статия

Проф. Ришард Легутко: Сразяваща реч в Европейския парламент – за двойните стандарти и злоупотребата с европейските закони и власт

Други интересни