ДЕНЯТ НА НАШЕТО ВЕЛИЧИЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

ДЕНЯТ НА НАШЕТО ВЕЛИЧИЕ

Ирина Кирилова

24 май. Ден с цъфнали божури, рози, зеленина – все символи на вечността. Ден, в който пременени, децата носят изписани буквите на братята Кирил и Методий. Нашата азбука, която още в 855 година показа на Европа, че освен старогръцки, еврейски и латински, може да има и друг език. Родени в Солун, братята още от малки се отдават на образование.

Кирил завършва Магнаурската школа – висше училище, в което учи медицина, астрономия и философия, и научава няколко езика. Затова по- късно става библиотекар на това висше училище и преподавател в него.
Методий е управител на градче, близко до Солун.

Когато Кирил и Методий създават глаголицата, те тръгват да я разпространяват във Великоморавия. Там Методий е провъзгласен за епископ. Сега, когато говорим за дипломати, не трябва да забравяме, че двамата братя още тогава са изпълнявали две дипломатически мисии. Те отиват в Украйна , в Херсон, от където донасят мощите на св. Климент.

Това са първите мощи, донесени в Рим.

Азбуката, създадена от двамата братя е преработена в кирилица от Климент Охридски. Той има най- голяма заслуга за разпространението и, защото създава в Кучмовица школа, в която на ръка преписват буквите на Кирил и Методий. Охридската книжовна школа издига българската държава до една велика държава в Европа и това става по времето на цар Симеон Велики. Този период остава с името „Златен век“ на българската книжнина. Защото Симеон започва да строи черкви и манастири, в които се преписват преведените от Кирил и Методий Библия, свещени писания, Закона за земята. Бавно, красиво, на ръка, за да останат за вечността. 24 май е един красив празник. Празник, в който ние се кланяме на двамата братя, обявени от папа Йоан Павел втори за съпокровители на Европа. Празник на нашата писменост, която е призната официално в Европейския съюз. Празник на младостта и красотата. Празник на културата, защото българските народни танци, българските народни песни, българските народни носии са по целия свят.

И тази година ще има венци от божури и рози върху образите на Кирил и Методий , изписани в черкви, нарисувани от художници, съградени в паметници. И всички ще пеем „Върви, народе възродени!“. И всички ще сме красиво облечени, ще веем българския национален флаг, горди, че сме дали на света буквите на Кирил и Методий. Горди, че сме показали на Европа, която е тънела в интелектуална тъмнина, че можем да дадем първи светлина, която води към просвещение. А имената, които са въплътени в това просвещение са неизброими: Иван Вазов и Алеко Константинов, Пейо Яворов и Димчо Дебелянов, Христо Смирненски и Никола Вапцаров, Петко Славейков и Пенчо Славейков и още , и още…

Това са само част от писателите и поетите, а художниците Захари Зограф, Златьо Бояджиев, Дечко Узунов, Светлин Русев, Иван Милев, Владимир Димитров- Майстора и стотици още български майстори на живописта и скулптурата – с такива може да се гордее всяка нация.

А световната сцена помни имената на певците Борис Христов, на Николай Гяуров, на Райна Кабаиванска, на Люба Велич, на Гена Димитрова и т.н и т. н.

Ние сме една велика и културна нация. Никога не бива да забравяме, чение сме най- интелигентният народ в Европа и в света. И началото на тази интелигентност започва от Кирил и Методий – създателите на нашата азбука. Затова 24 май е ден за преклонение и в църквата „Свети Клементе“ в Рим, където е погребан Константин Кирил философ, умрял само на 42 години. Всяка година българска делегация почита там паметта му. Защото буквите на двамата братя са живи и ние всеки ден четем и пишем на тях.

И така ще е, докато има България!

ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Разработва се проект за нова международна система едновременно със сриването на сатанинското управение

Следваща статия

Светослав Стамов: Хуни, анти, българи, славяни. Кои са те според ДНК и генетиката?

Други интересни