Сам Алтман: AI (ИИ = изкуственият интелект) ще доведе до масови съкращения

Автор: Няма коментари Сподели:

Обществото не осъзнава, че изкуственият интелект скоро ще доведе до масови съкращения. И ще замени много хора. „Това е огромен, огромен проблем”, заяви Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI – компанията, която разработи ChatGPT.

Когато беше попитан какво мисли за това как дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект (AI), може да повлияе на изборите, Сам Алтман сподели опасенията си, че AI ще се превърне в истински проблем и ще доведе до масови съкращения на работни места.

„Най-голямото ми безпокойство в момента е типът, скоростта и мащабът на социално-икономическата промяна и какво въздействие ще има тя”, каза изпълнителният директор на OpenAI, цитиран от Gizmochina.

Сам Алтман вярва, че изкуственият интелект може да доведе до масово заместване на работни места и да повлияе на икономиката. Според него, много хора не осъзнават настоящата ситуация.

GPT-4 все още не представлява значителен риск за работните места и мнозина са се отпуснали, смята той. „Страхувам се, че просто няма да приемем този риск достатъчно сериозно в бъдеще и това е огромен, огромен проблем”, каза Алтман.

Според проучване на Международния валутен фонд (МВФ) по-рано тази година, усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект могат да повлияят на приблизително 60% от работните места в развитите икономики.

Твърди се, че почти половината от тези работни места могат да бъдат автоматизирани, което ще доведе до масовите съкращения на хора, за които Алтман говори.

Миналата година в интервю за CNBC той каза, че се страхува “малко” от ChatGPT, защото инструментът може да замени определени работни места. Въпреки че AI инструментите могат да помогнат на хората в техните работни места, като им позволят да правят повече за по-малко време, те могат също напълно да заменят хората.

Междувременно, някои ръководители на компании потвърдиха, че вече са заменили работни места с изкуствен интелект, за да подобрят производителността и ефективността.

https://bgprevedi.com/

Предишна статия

Neuralink (Нюралинк) призна за проблем с мозъчния имплант

Следваща статия

Кога влиза в действие определеният с Конституцията закон за МВР?

Други интересни

Вашият коментар