Бизнесменът Денков в НС: Казаха ми, че ако не си платя, от свидетел ще стана обвиняем

Автор: Няма коментари Сподели:

Според партньора на Ивайла Бакалова Алексей Петров също го притискал да се откупи със 120 000 лв.

Ако не положите усилия, мартинбожановчета ще има още в тази система, каза бившият модел Ивайла Бакалова по време на изслушване в парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Заедно с нея в комисията бе изслушан Веселин Денков – известен и като Весо Брадата – ресторантьор и партньор на Бакалова.

В началото на заседанието депутатите от “Възраждане” поискаха изслушването да бъде отложено, защото и Бакалова, и Денков са подсъдими и думите им днес могат да попречат на процеса. Депутатите на Костадинов гласуваха със “за”, а ГЕРБ-СДС се въздържаха. В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението.

Денков: Рекетът започна след протестите от 2020 г.

Николай Денков каза, че активизирането на институциите срещу него се дължи на участието му в протестите от лятото на 2020 г. Той заяви, че се е включил още в първите демонстрации от юли същата година. След това тръгва информацията, че Денков е близък с хазартния бос Васил Божков и заедно финансират протестите. Николай Денков посочи пред депутатите, че към лятото на 2020 г. не е познавал Божков.

В хода на изслушването Денков обясни, че е обвиняем по три дела – за лихварство, подбудителство за убийство и за изнудване. По думите му през лятото на 2016 г. негови приятели му се обаждат и казват, че има проблем със спецпрокуратурата. По-късно той се среща с приятелите си, които му предават, че от спецпрокуратурата се свързали с тях и настояли да предадат на Денков, че трябва да плати 100 000 лв., за да не стане от свидетел – обвиняем.

​​​​​ “Ще намерят за какво да ме задържат, ако не платя.”

Няколко месеца по-късно му предявяват обвинение. Междувременно заплахите продължават. По думите му от спецпрокуратурата отново го приканили да плати сумата, защото тя вече била разпределена, а в противен случай му обещали проверка от КПКОНПИ или да му отнемат задграничния паспорт. По-късно Денков се среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който иска от него да подаде официален сигнал за изнудването. Послушал го и пуснал сигнал на 25 август 2020 г., после заминава на почивка. Три дни по-късно е обявен за общодържавно издирване, като на 1 септември, при връщането му в България, е задържан. Направени са обиски в дома, офиса и колата му. Денков е отведен в ареста. Обвинен е в лихварство. На 11 септември е трябвало да му повдигнат второто обвинение, като три дни по-рано сайтът “Криминално” съобщава, че е обвинен в опит за убийство. Това обвинение Веселин Денков получава година по-късно – на 17 септември 2021 г.

След като бил обвинен и арестуван, делата за мерките му започнали да се въртят при едни и същи съдии от спецсъда: Андон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева.

През 2021 г. редица лица отиват при него и го подканват да плати сумата от 100 000 лв. Те се представят като пратени от спецпрокуратурата. По думите на Денков по-късно се разбрало, че били пратеници на бившия обвинител №1 Иван Гешев и Димитър Франтишек Петров.

Ивайла Бакалова: ​​​​​​​Ако не положите усилия, мартинбожановчета ще има още в тази система

Бившият модел Ивайла Бакалова разказа за натиска и репресията след ареста на Денков, които се изразявали с ревизии и поръчкови статии. По думите й при деветата мярка за нетоклонение на Денков се появил Нотариуса. Това се случва през март 2023 г. Тя разказа, че той усилено се опитвал да си осигури среща с нея. Междувременно съдия от спецсъда предупредил, че преди изборите на 4 април 2021 г. Денков няма да излезе от ареста.

Нотариуса казал, че спецсъдът е държавата, всичко му се нарежда и да си платят. Трябвало “да се поотхлаби хватката” и добре било да си сменят адвоката. По думите ѝ Божанов влизал в спецсъда със синя лампа и тя призова депутатите да потърсят хората, които са му дали тези права.

Бакалова каза, че партньорът ѝ е освободен след публикуването на разследването на Антикорупционния фонд.

По думите ѝ в ГДПОБ имало папка за Божанов, но “тази папка някъде се загуби, дали в ГДБОП, дали в самата прокуратурата”. Бакалова припомни, че разследването на АКФ е било преди 2 години, след смяната на Гешев. При разпита си тя казала, че Божанов ѝ е казвал, че не е близък само с Гешев, ами и със заместниците му (сегашният и.ф. Борислав Сарафов беше заместник на Гешев, б.а.).

“Мартин Божанов е създаден от системата. Той не може да вирее, ако няма политически чадър”, добави тя.

Алексей Петров също е замесен в казуса

Денков и Бакалова не коментираха кои са посредниците, които са притискали партньорът й да си плати, защото иначе ще се превърне от свидетел в обвиняем. Последният човек, който отишъл при него бил Алексей Петров, разказа Денков.

“Той ми каза, че ако не платя 120 000 лв., ще бъда задържан и ще се случи това, което се е случило с него. Не беше много приятен и приятелски разговор. Това, което той ми каза, се случи. Не платих и стоях повече от 8 месеца задържан.”

Източник: offnews.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

ЗАЩО СИ РОДЕН? | КАРМА | ДАРМА | DeepDive #157

Следваща статия

ТАЙНИТЕ НА АСТРОЛОГИЯТА | Силва Дончева | Съвременните будители #19

Други интересни

Вашият коментар