ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА ИЗДАДЕ НОВА КНИГА  

Автор: Няма коментари Сподели:

 

     Книгата „Закъснели срещи“ е седмата, която Ирина Кирилова предлага на читателите. В нея тя е постигнала най- високо интелектуално равнище. Показва как се прави журналистика, публицистика, поезия.
В тази книга тя е намерила за интервюта хора,  на които не просто задава въпроси. Всяко интервю е една дискусия със събеседника. Тя е равностоен партньор на седящия срещу нея. Независимо дали интервюто е за архитектура, за Васил Левски, за  поезия, за строителство, за Европейски съюз, за археология, за исторически паметници на културата, за прочути личности от нашата минала история, за художници, за музика, тя знае как да води разговорите, защото за всяка тема има знания, има култура, има дар слово.

    Ирина Кирилова не е традиционна авторка. Тя е оригинална, защото нейните интервюта са определени като шедьоври не от псевдопознавачи на българската журналистика, не от дребни душици, завършили „Връзки с обществеността“, не от новинари, които търсят страшното, грозното, мръсната пяна в живота, а от най – високия елит на нашата страна. Нея я търсят професори, доценти, учени, поети, музиканти и световно известни певици, създатели на културни центрове, художници… Просто, за да поговорят с нея и да се обогатят взаимно духовно.

    Колкото до публицистиката, тя и в другите си книги е показала, че пише много хубави есета. Но в „Закъснели срещи“ есетата имат душевност, имат аромат на родолюбие. 

     В този раздел има две журналистически разследвания – за един много интелигентен българин от първите 30 години на миналия век – Иван Андрейчин и за смъртта на Сталин.  

     Стихове  Ирина пише отдавна. Тези, които сега ни поднася, отварят пред нас нейната душа и ние разбираме колко е нежна тя, колко дълбоко чувствителна е, колко умее да обича. И всичко това тя  прави с открито сърце. 

    Книгата завършва със страници от нейния дневник. Това е още едно доказателство, че Ирина Кирилова показва на читателя не само журналистическото си майсторство, не само разкрива разузнавателните си способности, не само показва в есетата обичта си към хората, за които пише, и патриотизма си, не само ни дава възможност да усетим поетичния ѝ талант, но и разказва за най- съкровеното, което всеки би скрил. Тя не се бои, защото е високо издигнат духовно човек. 

     „Закъснели срещи“ е книга с малко повече от 200 страници.  Но когато човек я чете, той получава толкова информация, той се запознава с такива личности, че му се иска да препрочита и онова, което Ирина Кирилова пита, /и то как пита!/ и онова, което събеседниците ѝ отговорят.. 

    Да пожелаем на авторката здраве и творчество в бъдеще и на добър час на книгата „Закъснели срещи“!

 

За връзка с авторката: тел. 0888 97 92 23

Ел. поща:

Irina_jurnalistka@abv.bg 

Irina.jurnalistka@gmail.com

 

                                                                                        Тракийски Свят   

Предишна статия

Отец Абсолют: Пробудените…

Следваща статия

Робска идеология и шантаж! Жорж Ганчев за българите…

Други интересни