Божеството Болгенс, родът Болгондизи и българите

Автор: Няма коментари Сподели:

*Освен народът Болги, за които ирландските монаси твърдят, че идват от Тракия по времето на Кир Велики (VI в.пр. Хр.), в древната Западна Европа има и други етноними със същия елемент БОЛГ. Това са божеството Болгенс от Какабелос, Северозападна Испания и родът Болгондизи от Контребия Белаиска, Североизточна Испания. И двете названия се срещат в епигафски паметници от периода на римската окупация.

*Относно името на божеството Болгенс определени учени смятат, че по време на Античността, край Какабелос е съществувала област с име Болгия, а колективното име на хората е болгенси. Тук трябва да се добави нещо важно. В тази област на Испания гайдата се явява традиционен музикален инструмент и носи името гайта.

*При анализа на името Болгенс други учени представят виждането, че името на въпросните хора – болги, болгенси може да се свърже с името на историческата личност Болгий. Това е галатския цар, който през III в.пр. Христа напада Балканите. Приликата между името на Болгий и това на болгиите от Испания е очевидна, но проблемът е, че няма сведения преди, или след балканската кампания, Болгий и хората му да са се установявали в Испания. Келтите причиняват много главоболия на римляни и гърци, най-вече поданиците на Болгий. Със сигурност някой от старите автори писали за Испания щяха да споменат за старите си врагове. В Зографска История Болгий е посочен като праотец на българите, но по-скоро обратното е вярно: Болгите обитавали Тракия три века преди времето на Болгий, т.е. VI в.пр. Хр., заминавайки на запад и установявайки се в Галия, се явяват предци на Болгий, чието име е етническо и е със същата семантика както и на живелите по-късно в Испания Булгаран.

*Най-логично е да се приеме, че една част от болгите обитавали Тракия са се установили в Галия, а друга част в Испания, като двете групи имат различна история. По ирония на съдбата и двете групи са покорени от римляните – едната група от Гай Юлий Цезар, а другата от Октавиан Август.

*В Испания болгите са оставили доста следи – както археологически находки, така и местни названия. Най-интересните са Белсио, тълкувано като бял, Бергусия, тълкувано като бряг, Либа, тълкувано като любима, либе.

*Дедите ни са оставили следи и в речта на иберийците – старите жители на Испания. Най-интересни български заемки са: веда-водя, пентиус-пети, кентис-чѧдо-чедо. Разбира се и трите присъстват в тракийската ономастика, защото тракийският език е древна форма на българския.

*Освен в името на божеството Болгенс, нашето народностно име е манифестирано и в иберийското родово название Болгондизи. То се среща в епиграфски паметник от Североизточна Испания, по-точно от Контребия Белаиска, позната и като Балаиска. *Относно елемента Балаиска може да се предложи глосата баласки = траки [Balascae – Θρᾷκης].Томашек, Гьотце, Дечев, Велкова и др. смятат Balascae, за нетракийска дума…защото е трудна за обяснение, а това е крайно несериозно.

*Аз лично смятам, че баласките са траки от групата на болгите, които установявайки се в Испания създават Контребия Белаиска (Балаиска). Точно там се срещат индивиди с тракийски имена като Любос, Авлос, Буря, Баток, Бабос. Последният е най-важен, защото е посочено и невото родово име, а то е Болгондизи.

*Болгондизи е основано на топоним *Bolgom diza – Български зид, Българска крепост. То има същата семантика както и Бургарама (Блъгаромъ = на българите) – тракийската крепост спомената от Прокопий Цезарийски някъде към 550 г.
*Важна подробност е това, че мечът на старите иберийци е идентичен на тракийския копис, ползван от дии, сатри, беси, одриси и др. Някои учени смятат, че кописът не е изчезвал, а се е развил в ползвания в нашите земи ятаган. В това има логика, защото макар името ятаган да е тюркско, самото оръжие е типично за древността на Балканите. С древната Иберия ни свързва и древната керамика, която има същите орнаменти като тези от нашите земи.

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

„Когато разкриването на престъпления се третира като престъпление, значи ни управляват престъпници”

Следваща статия

„Ничия земя“: За леля Минка, която прави чудеса

Други интересни