Да не дойде време, когато и с 5000 лв. заплата, няма да можеш да си купиш хляб!

Автор: Няма коментари Сподели:

Принципно протестите на земеделците в цяла Европа и най-вече в старите фермерски големи държави, са напълно справедливи в контекста на съвременните реалности, в които им се налага да се борят за хляба си така, за да оцеляват. В този смисъл недоволните почтени производители и у нас имат основание да са на барикадата. Бунтовете тук обаче трябва да са затова как агросубсидиите да се разпределят така, че да не се крадат от шарлатани и измамници.

Така мисля и винаги съм подкрепяла в коментарите си справедливите каузи на почтените производители. Смятам, че обществото ни дължи уважение на хората, които произвеждат храната ни и винаги съм отстоявала тази кауза.
Дума да няма, че

политиката за разпределение на общите земеделски субсидии е сбъркана и отдавна има нужда от ревизия и промяна.

Тя засяга както фермерите у нас, така и колегите им във Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Белгия и т.н. и т.н. – навсякъде, където “хората на земята” се надигнаха на бунтове. В “белите” държави управляващите защитават и се съгласяват със своите производители. Във Франция вече обявиха, че са намерили компромисно решение, а уважаваният от своите премиер – Орбан, преизбиран многократно с огромно мнозинство, изрече тези дни фразата: “Заради Украйна държавите в ЕС ще фалират собственото си земеделие”!? Любопитно е кои ще позволят това и дали протестиращите ще им позволят подобен произвол!?

Сега в публичното пространство висят със страшна сила въпроси, засягащи финансирането на селското стопанство у нас. Не е ясно например, защо в бюджета не бяха предвидени пари за компенсация на производителите, полагащи им се по дефиниция, определена от ЕС, за т.нар. “украинска помощ”? Също така, някои диванни мислители с наднормено тегло задават въпроси от сорта на този: защо този сектор е най-финансиран от държавите, не само у нас в сравнение с други бизнеси? Ами може би защото става въпрос за продоволственото задоволяване на нуждите на народа, което е въпрос от сферата на националната ни сигурност. И защото нито един друг бизнес не произвежда храната ни, а който не разбира това – от нищо друго не разбира. Продолствието, глупако! Не можете да ядете коли, велосипеди, компютри и прочее, нали! Освен това, щом обичате да папкате, което е видно от теглото ви, ами подкрепете родните земеделци, вместо ялови милитаристични чужди каузи, например.

От години насам уважаваният земеделски производител Красимир Кумчев предлага нова, по-справедлива методика за разпределение на агросубсидиите. Власт след власт я четат, харесват я на хартия, цъкат с език, клатят глави, но не правят нищо по същество.

В джобовете на европейските земеделци пък вече бъркат не само паразитиращите върху тях чиновници и оскъпеното гориво, а и вносът на по-евтини стоки, от други страни като Украйна например, които подбиват пазара.
Това е очеизвадната истина валидна както за тях, така и у нас, която само някои ослепени от партизанщина се правят, че не виждат. Те затварят очи и пред безумствата, налагани силом от проводниците на т.нар. “Зелена сделка на ЕС”. Тя например предвижда, фермерите вместо да си гледат работата на полето и в оборите, да ходят с един тефтер и да описват подробно кое животно къде и колко е пасло?! Че у нас пастирите са предимно малограмотни хора, които надали ще се втурнат да се правят на чиновници, за да угодят на брюкселските чантаджии. Както цветно илюстрира това малоумие преди време един известен бивш политик и настоящ фермер – Яне Янев:

“Поголовието на добитъка намалява, расте поголовието на чиновниците”.

У нас фермерите пак излязоха по пътищата, но политиците се опитват с познати ловки манипулации да ги разделят отново. Така направиха и лани, когато пак политиците ловко ги разцепиха, а предателството у нас, както е известно е национален кусур, който ни е исторически закодиран, за съжаление. Затова и бунтовете и протестите по нашите географски ширини са такива половинчати, недовършени…

Вместо да отстояват принципните си права, сгазени изначално с приемането на неравнопоставени правила в ЕС, те видите ли, сега решиха да искат оставката на земеделския министър, който от своя страна публично обяви, че подкрепя справедливите им искания.

В средите на селскостопанските производители се говори, че дори лично министър Вътев, който е един от тях, преди време е поставил на поста на една от аграрните камари един бивш земеделски министър, който сега за “благодарност” му иска оставката!?

Схемаджиите в земеделието ли искат оставката на министъра?

Според заетите в бранша, е точно така, защото министър Вътев е първият, който “им е влязъл грубо с бутонките” на тези, които богатеят необезпокоявани от никакъв контрол и вече са си построили “личния комунизъм” с далавери и шашми. Тези хора са не повече от 10 на сто от земеделските производители и се знае кои са, но контролните органи, полицията, прокуратурата, съда – всички се правят, че не ги виждат, на ни лук яли, нито на лук мирисали. Тези схемаджии обаче са като лъжицата катран в меда на селското ни стопанство. Като циреят, който трябва да се изреже.

Вместо това засега се режат правата и възможностите на всички останали- читавите производители, което нито е нормално, нито е справедливо, а най-малко показва промяна в порочните властови подходи. И както е тръгнало, току-виж след години сме стигнали до парадокса да имаме заплати от 5000лв. месечно, ама да не можем с тях да си купим филия хляб…

Източник: novini.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

За предприемачеството еп. 143

Следваща статия

НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ (ПИК): БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ И РАДЕВ СА СИ ПОДЕЛИЛИ ДЪРЖАВАТА ЗА 10 ГОДИНИ НАПРЕД!

Други интересни