Инж. Таньо Танев: Глаголицата е свещена, защото има свещено значение на Ватанските букви

Автор: Няма коментари Сподели:

Видео из архивите на Портал12, в памет на инж. Таньо Танев, в което споделя за свещеното значение и точна подредба на буквите в Глаголицата, спрямо буквите във Ватанския език.

Интервю от 2016-а година
Библиотека “Стилиян Чилингиров”, Шумен
Интервюто взе: Елица Димова

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-стария език в света е ватанският. Това етерно и Свещено Слово е винаги будно, но скрито. Кабалистически това е наречено Древното Лице на Бога. Древният е вложил в Сърцевината на Ватанския език Своята най-дълбока Мъдрост. Ехото на Ватан води Душата към Обетованата земя. Тази Обетована земя е символ на Първичната Святост на Словото.

Учителя казва: “Най-древният език, който слиза на земята, е Ватан.” В последствие той се е скрил, защото е свързан с Тайната на вътрешното мълчание на Духа. Това мълчание, което ни разкрива, че животът е неизговорим. Когато музикантът постигне Истината, той ще разбере, че музиката вече не е необходима. Когато молитвата достигне до краен предел на Съвършенство и тя не е необходима, защото се превръща в постоянна Будност.

Ватанският език се е състоял от 61 букви аркани. Те дават най-дълбока възможност да се тълкуват думите. Например понятието “небесна жена” е с много дълбок смисъл – част от идеята е: очистване на Духа чрез самооплодяване.

Във ватанския език има специална буква, която въвежда ученика в обожание на самотата, защото там се изгражда Божественото тяло – няма нищо общо с отчаянието. Други букви разкриват крилата на мълчанието, но всичко това е скрито в хранилището на Любовта. Смята се, че буквите на ватански са направени от най-специално, невидимо, духовно вещество. И за да проникне ученикът в тях, той трябва да събуди Вечността в себе си – тогава той ще види живота и в камъка, защото тогава камъкът не е камък, а има вътрешен Духовен образ. Името Петър погрешно се тълкува като камък, името означава скалата на силата и скалата на духа, или означава: Роденият от мистерията на духа. В древната Кабала това се наричало извиращата скала.

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Александър Стойчев: Забранената буква – небесният свещен знак „Ять“- разкриване, анализ на символа

Следваща статия

Началото на българската държавност

Други интересни