Почина отец Боян Саръев – кръстителя на Родопите

Автор: Няма коментари Сподели:

Отец Боян Саръев почина в кърджалийската болница вечерта на Стефановден, 27 декември. Енорийски свещеник на храм “Св. Успение Богоридично” в квартал “Гледка”, пише 24rodopi.com.

67-годишният духовник беше тежко болен в последните седмици. Първоначално той бил лекуван в столицата, но в последните дни го преместили в интензивното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”. Саръев имал проблеми с черния дроб, а по-късно се появили и съпътстващи заболявания.

Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

Завършва милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва и школата на МВР в кв. “Симеоново” в София. По-късно започва работа в завод “Електрон”. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата “Св. Успение Богородично” в град Кърджали.

През 1990 г. Създава Движението за християнство и прогрес “Свети Йоан Предтеча”, което си поставя за основна цел да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи.

Последната си литургия Саръев е отслужил на 3 декември в храм “Св. Успение Богородично” в Кърджали.

Отец Боян Саръев си отива от този свят на същата дата, на която преди 20 години загина племенникът му Николай Саръев. Младият лейтенант бе една от жертвите, които България даде в атентата срещу база “Индия” в Кербала.

Отец Боян Саръев ще бъде погребан в двора на църквата “Успение на Пресвета Богородица” в кв. “Гледка”, Кърджали, където духовникът служи през последните 33 години. Поклонението ще започне от 9 ч. на 31 декември и ще продължи 3 часа. В 12 часа ще започне опелото. Вероятно то ще се води от епископ на Пловдивската митрополия. В заупокойната служба ще участват и други свещеници от района.

Предишна статия

Тайното учение на Хермес

Следваща статия

Нови данни за България и българите през ХIII–ХV в. в Генуезкия държавен архив

Други интересни