Дунавската писменост – най-старата! | с д-р Харалд Харман

Автор: Няма коментари Сподели:

Народът на Слънцето, обитавал нашите земи, е създал най-старата писменост в света и тя трябва да бъде защитена като световно културно наследство. Това доказват изследванията и трудовете на д-р Харалд Харман – изявен учен, чиято дарба над 50 години предизвиква и променя възгледите за историята на Древна Европа.

Според него долнодунавската писменост е загадка с изключително място в световната история на писмеността, тъй като е най-старата, която може да бъде установена. Началото на староевропейската оригинална писменост датира отпреди повече от 7000 години, а развитието на технологията за писане показва, че Древна Европа наистина е била обитавана от напреднала цивилизация с висока култура.

В предаването ни LIVE в 8 със Списание 8 ще разговаряме с д-р Харман за Долнодунавската цивилизация и писменост и тяхното място на световната, и в частност на българската, историческа и просветна карта. Въпросите, които сме подготвили към него, са:

– Каква е ролята му като вицепрезидент на европейския клон на Института по археомитология и с какво се занимава това учреждение?
– От колко време изследва световните писмености, какви трудове е написал по тази тема, какви тайни разкрива неговата „Универсална история на писмеността“?
– Как търсенията му са го довели до дунавската писменост и защо е стигнал до прозрението, че това са най-ранните писмени знаци в света?
– Защо те са се появили точно по нашите земи?
– С какво се отличават и са единствени по рода си артефактите и обектите на дунавската писменост, намерени по българските земи, от онези, които се откриват в другите Балкански държави?
– Какво е становището на научната общност за тях, какви тези застъпват други учени, занимаващи се с този въпрос?
– Изучава ли се тази култура и писменост във висшите учебни заведения в Европа?
– Какви писмени и математически умения е трябвало да притежават представителите на Долноунавската цивилизация, за да създадат изключителните образци на първото обработено в света злато, открито във Варненския халколитен некропол?
– Знаем ли достатъчно за Долнодунавската цивилизация и какво от нейния миролюбив нрав и природосъобразен дух можем да вземем и приложим тук и сега, за да изградим красиво бъдеще?
– Предвиждат ли се следващи стъпки, за да бъде признато първенството на дунавските писмени знаци в световен мащаб?

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Учителя: “Трябва да бъдем внимателни като знаем, че всяко нещо ще се върне при нас.”

Следваща статия

COURT SYSTEM EXPOSED!

Други интересни