ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА МУЗИКАТА, ДЕН НА СВ. ЙОАН КУКУЗЕЛ!

Автор: Няма коментари Сподели:

2023/10/01: ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА МУЗИКАТА, ДЕН НА СВ. ЙОАН КУКУЗЕЛ!

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Всяка година на 1 октомври се чества и закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров” означава едновременно „покривало” и „защита”.

През 1978 г. акад. Стефан Лазаров, Свобода Бъчварова, Иван Ничев, Емилия Черкозова и Таня Доганова-Христова изпращат до ЮНЕСКО предложение за честване световна година на Йоан Кукузел, което е внесено от тогавашния зам.- министър на културата Емил Александров. През есента на 1979 г. то е провъзгласено, и е обявено за 1980-а.

Таня Доганова казва: „Много хора ме насърчаваха да се покаже на нашата култура, че ние сме един от най-старите народи с първия композитор, представен в ЮНЕСКО – 1980 г. стана световна година на Йоан Кукузел. Представете си – 700 години от рождението му.“ През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Таня Доганова-Христова е родена през 1936 г. в София. Произхожда от две известни фамилии. По майка от Гложенско – Тетевенската на Митрополит Антим Брегалнишки и Копривщенската на двамата братя Петко и Тодор Доган.
Възпитана във възрожденските семейни традиции, израства в изкуството под благотворното влияние на Бончо Бочев, Катя Казанджиева, Асен Найденов, Марин Големинов, Георги Златев-Черкин и други изтъкнати творци. Таня Доганова-Христова е една от първите възпитаници на хор „Бодра смяна“. Тя е диригент, кинорежисьор – документалист, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на световно известния ни мъжки камерен хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел“. Таня Доганова-Христова създава камерния хор през 1966 г. Пак по това време участва в създаването на филм за Кукузел – „Ангелогласният“, в Студията за документални филми, където работи като като музикален режисьор.

Камерната група “Йоан Кукузел” постига световна известност. Нейни плочи се издават в САЩ, Франция и другаде по света, партийни велможи се хвалятс тях и ги подаряват на високопоставени чужденци, а след концерт в Нотердам, хорът получава златен медал, одобрен от самия папа Йоан – Павел Втори:

Таня Доганова-Христова е създател, диригент и консултант на Университетски състав за старинна музика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгата “Трънливият път към славата” където в нея разкрива Истината за камерен ансамбъл Йоан Кукузел” – историята на легендарния мъжки камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“, създаден и ръководен от нея и прославил по цял свят българската хорова култура:

Така непрестанно от най-ранна възраст и до днес, служи на изкуството с цялото си пламенно и всеотдайно сърце.

“Тези, които днес веят името Йоан Кукузел, фактически нямат нищо общо със стилистиката му, освен че служат в храмове. И не знаят кой и по какъв повод дръзна по онова време 1966 г. да създава състав, който да пресътворява музиката на Йоан Кукузел. Интересна и жестока е историята ми. Но си мисля понякога, че думите на моя баща са най-правилни: „Силните и жестоки ветрове брулят само върховете на стройните дървета!” ~ Таня Доганова-Христова

Източник: фб

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

ОПАСНО ИНТЕРВЮ: “Вие не сте суверенна държава” (екс-разузнавачът от САЩ Скот Ритър)

Следваща статия

ONE BIG CLUB

Други интересни