Златните маски, накити, шлемове от Требенище – наши войски се натъкват край Охрид на находките

Автор: Няма коментари Сподели:

България, Северна Македония и Сърбия показват 600 предмети, открити при некропола, в изложба в Археологическия музей

Златни погребални маски и пластини с формата на ръка и сандал, коринтски и илирийски тип шлемове, златни, бронзови и сребърни накити и копия са само част от находките в най-новата временна изложба на Археологическия музей. Експозицията е посветена на 105 години от откриването на некропола при Требенище и показва над 600 предмета, намерени в 56 гроба.

Три държави са в основата на този уникален проект – България, Сърбия и Северна Македония. А работата по него е започнала преди 6 години.

Съвместната изложба показва едни от най-ценните находки от гробовете при село Требенище, което се намира на 14 км от Охрид. Представените предмети включват бойно снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити и други.

Златна погребална маска и златни пластини с формата на ръка и сандал, открити в гроб №8, VI-V в. пр. Хр. (Снимка: Николай Литов)

Детайли от бронзовия кратер с волути от гробница №1, краят на VI в. пр. Хр. (Снимка: Николай Литов)

Златна погребална маска и златна пластина с формата на ръка с халка, намерени в гроб №132, от началото на V в. пр. Хр. (Снимка: Николай Литов)

Бронзови шлемове илирийски тип. Открити са в гробница №1, V в. пр. Хр. (Снимка: Николай Литов)

Некрополът е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война, през пролетта на 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от български офицери, които предават находките на българската администрация в Охрид. По-късно България успява да изпрати археолога Карел Шкорпил, който проучва гробове №6 и 7. Обектите датират некропола във втората половина на VI и V в. пр. Хр.

“Требенище е не само история на 56 гроба, а историята на света 25 века назад. Миналото препраща и към бъдещето, защото нашите държави – и Република Северна Македония, и Република Сърбия, и България, сме на Балканския полуостров. Всеки един от нас знае и пази своята идентичност, но миналото и историята не ни разделят, а напротив – обединяват ни”. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата на 9 октомври, а преди това я разгледа.

Експозицията е организирана от Националния археологически музей при БАН, Националната институция археологически музей на Северна Македония, Националния музей на Сърбия и Института за защита на паметниците на културата и музей – Охрид. Изложените обекти са подредени и хронологически, и по институции.

Железни копия, сребърни и златни игли, сребърен кантарос, златни апликации и ритон с формата на рог от злато и сребро. Предметите са от гроб №1, краят на VI в. пр. Хр. (Снимка: Николай Литов)

Железни копия от гробница №1, от V в. пр. Хр. Находките са от Охридския институт и музей (Снимка: Николай Литов)

Изложбата вече беше представена в Скопие през 2019 г. За експозицията в България обаче са включени нови двайсетина находки, реставрирани през последната година и половина, и някои от обектите се показват за първи път. През 2025 г. изложбата ще гостува и в Белград.

Експозицията, разположена в Националния археологически институт с музей при БАН може да бъде видяна до март 2024 г.

Източник: 24chasa.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

TUCKER… Opposition leader Santiago Abascal… We traveled to Madrid to talk to him…

Следваща статия

5G Е ВОЕННО ОРЪЖИЕ…

Други интересни