Царево със златно съкровище в пъти по-богато от Панагюрското

Автор: Няма коментари Сподели:

Градските потайности са начин и извън летния сезон морските ни курорти да привличат публика с магнетичните си и малко познати богатства, на което е и посветена новата програма за насърчаване на общинския туристически маркетинг на Министерството на туризма.

Царево и неговата прекрасна най-южна по морето ни община не е забележително само с плажовете си, някои от които са последните недокоснати и тайни у нас. Един от последните беше жертван заради актуалното шоу на Нова Игри на волята, но още си е незавладян от туризма.

Сред най-големите й богатства е златното съкровище, което пази в музея. То е намерено при устието на Велека в Синеморец и е изложено там, макар да пътува вече по цял свят – последно до САЩ и Канада. Защо? Защото е пъти по-богато от всеизвестното Панагюрско. Съдържа 160 прекрасни ценности на 1800 години. Не е толкова прочуто, защото е открито едва през 2006 г. Тракийско е, защото такива, а не гръцки са били Царево и районът му преди да станат български.

Разбира се, това не е единственото културно богатство, което може да се види в Царево и извън сезона. От 21 май – 3 юни в селата от общината се разиграват Нестинарските танци, които – уви – привличат предимно местната публика. Докато ги обикаляте, можете да откриете и неповторимите и налични само в този мъничък регион черкви като къщи.

Има ги навсякъде, дори в самия общински център, над който се извисява в края на залива му прекрасната църква на Василико, чиято зона е с цялостно решение и на екстериора, и е изключително добре поддържана.

Източник: 19min.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Какво е служене на Бога? | Изворът на Доброто – Последно Слово на Учителя | аудио книга | част 20

Следваща статия

Елеазар Хараш: ТАЙНАТА НА ЖИВОТА е в това, къде е вложено твоето внимание

Други интересни