Държавният проектозакон за борба с наблюдението на CBDC преминава Комитета за финансови услуги

Автор: Няма коментари Сподели:

Държавният проектозакон за борба с наблюдението на CBDC въведен от Емър преминава Комитета за финансови услуги

Вашингтон, окръг Колумбия – Днес Комитетът по финансовите услуги на Камарата на представителите разгледа държавния закон против надзора на CBDC от  Мнозинството на Уип Емър (MN-06).

Законопроектът беше приет от комисията и докладван положително в залата по време на сесията за маркиране, важна стъпка за приемането на този закон от Конгреса.

Стенограма:

Отделно

Благодаря ви, председателю Макхенри. Изключително съм горд, че имам това законодателство, върху което честно казано работя най-малко от три години, държавния закон за борба с наблюдението на CBDC е включен във вашата маркировка днес. Това е първото законодателно усилие срещу цифровата валута на централната банка, въведено в Съединените щати и през последните два конгреса работихме с моите колеги и с групи заинтересовани страни, за да актуализираме, подобрим и увеличим подкрепата за този законопроект. Днес този законопроект има подкрепата на 60 члена на Конгреса и групи, вариращи от Асоциацията на независимите общностни банкери и Американската асоциация на банкерите до Клуба за растеж, Действието на наследството и Асоциацията на блокчейн. Изминахме дълъг път.

Този законопроект е прост: той спира усилията на тази административна държава при президента Байдън да издаде инструмент за финансово наблюдение, който ще подкопае американския начин на живот.

За разлика от децентрализираните криптовалути, дигиталната валута на централната банка е цифрова форма на суверенна валута, която е проектирана и емитирана от правителство и извършва транзакции в цифрова книга, която се контролира от това правителство. Накратко, дигиталната валута на централната банка са контролирани от правителството програмируеми пари, които, ако не са предназначени да емулират пари в брой, може да даде на федералното правителство възможността да наблюдава и ограничава транзакциите на американците.

Това не е просто тревожно – това е направо неамериканско. Вече видяхме примери на правителства, които въоръжават финансовата си система срещу своите граждани.

В Китай комунистическата партия използва цифрова валута на централната банка, за да проследява навиците за харчене на своите граждани. Данните се използват за създаване на социална кредитна система, която награждава или наказва хората въз основа на тяхното поведение.

По-близо до дома в Западното полукълбо, в Канада, администрацията на Трюдо замрази банковите сметки на лица, участващи в протестите на шофьорите на камиони през 2022 г. Това може да работи в Канада, това не работи тук.

Този апетит за финансово наблюдение може да придобива крепост, за съжаление, точно тук, у дома. Белият дом издаде изпълнителна заповед, поставяща спешни изследвания и разработки на цифрови валути на централната банка, и докладите на агенцията към тази изпълнителна заповед ясно показаха, че администрацията на Байдън не само жадува да създаде CBDC, но те са готови да търгуват с американското право на финансова поверителност за цифрова валута на централната банка в стил наблюдение.

Няма да позволим това да се случи. Моят законопроект гарантира, че политиката за дигиталната валута на Съединените щати е в ръцете на американския народ – не на административната държава – така че да отразява нашите американски ценности за неприкосновеност на личния живот, индивидуален суверенитет и конкурентоспособност на свободния пазар.

Американските ценности. Американските ценности. Това е, от което се нуждае бъдещата глобална цифрова икономика. Ако не е отворена, без разрешение и частна – точно като пари в брой – дигиталната валута на централната банка не е нищо повече от инструмент за наблюдение в стил ККП, който може да бъде използван като оръжие за потискане на американския начин на живот.

Ако Китай го прегърне, знаете, че това е нещо, срещу което си струва да се противопоставите в тази страна.

Бих искал да приветствам всички мои колеги, от двете страни на пътеката, да подкрепят този законопроект, който защитава иновациите и защитава срещу непрекъснато разширяващо се състояние на държавно наблюдение. Благодаря ви отново, председателю Макхенри и конгресмен Хил, че работихте с мен по това законодателство.

И връщам остатъка от времето си.


Основа:

От 117-ия Конгрес Уип Емър (уип значи камшик) води борбата срещу всяка цифрова валута на централната банка (CBDC), издадена от Федералния резерв.

Държавният закон за борба с наблюдението на CBDC не позволява на Федералния резерв да издава CBDC директно на физически лица, като гарантира, че Фед не може да се мобилизира в банка за търговия на дребно, способна да събира лична финансова информация за американци. Той забранява на Федералния резерв непряко да издава CBDC на физически лица чрез посредник, което не позволява на Федералния резерв да стартира CBDC на дребно чрез нашата двустепенна финансова система. Освен това законодателството изяснява, че Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ нямат правомощия да издават CBDC без разрешение от Конгреса. Законодателството забранява на Федералния резерв да използва CBDC за прилагане на парична политика, като гарантира, че Федералният резерв не може да използва CBDC като инструмент за контрол на американската икономика. И накрая, законодателството има за цел да защити иновациите и развитието на всякакви бъдещи цифрови пари, които поддържат защитата на поверителността на парите.

Законопроектът сега е съвместно спонсориран от 60 републикански колеги на Уип Емър, включително членове на Комитета по финансови услуги, представители French Hill (AR-02), Warren Davidson (OH-08), Byron Donalds (FL-19), Pete Sessions (TX-32), Йънг Ким (CA-40), Уилям Тимънс (SC-04), Ралф Норман (SC-05), Бари Лодърмилк (GA-11), Брайън Щайл (WI-01), Скот Фицджералд (WI -05), Майк Флъд (NE-01), Бил Поузи (FL-08), Майк Лоулър (NY-17), Анди Огълс (TN-05), Ерин Хучин (IN-09), Анди Бар (KY-06) ), Роджър Уилямс (TX-25), Ан Вагнер (MO-02) и Бил Хуизенга (MI-04).

Можете да прочетете целия законопроект тук.

https://bgprevedi.com/emmer-s-cbdc-anti-surveillance-state-act-passes-financial-services-committee-36142-2/

Предишна статия

Сбор за просвета „Съживи книга” в Южен парк в София

Следваща статия

ОТРОВАТА ГЛИФОЗАТ | с д-р инж. Светла Николова

Други интересни