ГОЛЯМО КОНАРЕ – СТОЛИЦА НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Автор: Няма коментари Сподели:

 

    Като се зададе  6- ти септември, всички в град Съединение  започват да говорят за празниците. Защото те започват във втория ден на септември и свършват в тържествения ден. Децата тичат към стадиона, за да участват в турнир по футбол. Гражданите се подготвят да посрещнат Кино под звездите, за да гледат на 3-ти септември българския игрален филм „Чалга“. 

На 4- ти пристига оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов, за да весели гражданите от 20 часа. Подготвят се венци и цветя, които ще бъдат поднесени пред 13- те паметни плочи на участници в Съединението на България. Проверят се знамената на града, на България и на Европейския съюз, които ще бъдат издигнати в петия ден на септември. Тогава ще е детското утро с аниматори Августин, Светла и Иван. Ще пристигнат самодейни състави от цялата община, за да изнесат концерт.

Тържествената сесия  е в същия ден. Тя ще се ръководи от председателката на Общинския съвет – Кристина Крислова. На нея 82 годишният Кръстьо Манчев – педагог, дългогодишен председател на Общинския комитет „Васил Левски“, общественик, автор на няколко книги, сред които „Голямо конарци – герои“, ще бъде обявен за почетен гражданин на град Съединение. Това е едно голямо признание за човека, който е дал целия си живот, за да работи за хората.

Тържествата продължават с изложението на старинно оръжие на участници в Съединението през 1885 година. Вечерта свещеник Наско Атанасов ще покани всички в църквата „Св. Атанасий“, където ще бъде почетена паметта на загиналите герои. Литийното шествие ще започне с изнасянето на знамето на Голямоконарската чета. Възторг ще предизвика възстановката на моменти от Съединението. Тържествената част ще бъде със слово на кмета Атанас Балкански. След това е вечерната проверка и зарята.

 Добри Вълчев – ръководител на оркестър „Хебър“ ще весели гражданите от 21.30 нататък.

    На самия ден – 6 септември от центъра на гр. Съединение започва маратонът, който ще стигне до паметника на Съединението в град Пловдив. Там в 12 часа ще бъдат отличени първенците.

                                                                                               Ирина Кирилова

Предишна статия

Впечатляващи кадри с 4К разрешителна способност от опустошенията в Лахайна – почти всяка улица – 10 август 2023

Следваща статия

Писмото на Михалков: Чуйте нашето „не“, докато все още имате време

Други интересни