Обсъждане: За или Против Eврото – д-р Юлиан Войнов срещу доц. Григор Сарийски

Автор: Няма коментари Сподели:

„Благодаря на всички, които отделиха от времето, средствата и енергията си, за да се включат в дебата за запазването българския лев! Вярвам, че това е начинът да покажем, че сме съпричастни към съдбата на тази страна и че на българите започва да им писва от евтините манипулации в „националните” медии. Че времето, в което „елитът” може да си играе на оглушки, вече изтича и че абсентеистите скоро ще сменят привидната си апатия с нещо, което определено няма да допадне на „многоъгълника на властта”.

Доста хора очакваха, че еврофилите ще извоюват победа предвид аудиторията на организатора, обаче събитието не протече по сценарий. Ентусиазмът за еврозоната към края видимо охладня, а поддръжката за запазване на лева във времето между двете анкети се увеличи с пет пункта. За мен лично това демонстрира преди всичко съхранената способност на българите да се вслушват аргументите на отсрещната страна, че диалогът между отделните групи в нашето общество е напълно възможен, както и че упоритата радикализация поне досега дава (меко казано) ялови резултати. Не на последно място промяната в резултата показва също и че крайните еврофили не могат да спечелят дори домакински мач с техен съдия (Жечев честичко изразява позицията си „за” еврото, макар и без особено убедителни доводи).

Самата организация беше много интересна и нагласена така, че привържениците на единия отбор да заемат предните седалки, а привържениците на другия да са по-назад. На едно място водещият писа, че собственоръчно нанасял местата на билетите и си мисля, че заради спорта можеше да прокара разделителната линия по вертикал (че едните да бъдат отляво, а другите – отдясно). Прилича на интелигентен човек, та не вярвам да не се е сетил.

Само си представете такова разпределение на футболен мач! Едните ги разполагат току до терена, а другите са разквартировани близо до козирката (където човек е доста по-близо до врабците, отколкото до събитията на игрището). На всичко отгоре съдията открито фаулира играчите на единия отбор. Във всеки случай изопачаването на изказаните от мен тези, приписването на твърдения, които не са мои, както и заигравките с Pycия, рубли и пр. (с които беше наситено второто полувреме) са все неща за които „фал” изглежда даже слабичко, но няма да се вторачваме в думата.

Най-странен, разбира се, беше напоителния монолог на водещия след приключване на дебата. Доста хора не схванаха идеята, а някои даже го освиркаха, което ми се струва обяснимо. Все едно след приключване на мача реферът да грабне топката и да играе срещу празната врата на единия отбор. Предполагам, че за публиката щеше да е много интересно, ако Жечев, като добре аргументиран радетел за единната валута, беше заел мястото на колегата Войнов, та да си продължим раздумката по регламент, но не би. По понятни причини той предпочете да проповядва от амвона.

Накрая две думи за гласуването. Баркодът за гласуване не беше от най-големите, та ако човек е разквартирован на последните редове (при противниците на еврото) вижда бая зор при първите десетина опита. Затова и в системата пристигат най-напред резултатите от предната половина на залата (където преобладават привържениците на еврозоната). Независимо от това, още в началото на заключителното гласуване дяловете взеха да се изравняват и водещият набързичко го затвори. Нямало време и незнамкакво. После явно забрави че няма време, защото близо четвърт час държа напоително слово (посветено разбира се на Пyтин, стародревните тоалетни и догадките на Жечев). Обаче нямало тридесетина секунди, та да могат да гласуват повече хора. Хем не е като да няма значение. Особено ако ще се правиш на демократ.”

Автор: доц. Георги Сарийски

Връзка – обсъждане за/против еврото: Дебат: За или Против Eврото? д-р Юлиан Войнов vs доц. Григор Сарийски

Източник: фб

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Злото на света!

Следваща статия

ЗАЩО УПОТРЕБАТА НА ТЕРМИНА “ГЯУР” НЕ МЕ ОБИЖДА?!

Други интересни