Тимур: “Нашата казахска история има спомени за хан Кубрат. Ние сме един народ. Казахи и българи – това са братовчеди, а може би и братя!”

Автор: Няма коментари Сподели:

Тимур Розамухамедов и семейството му са удивителна гледка – 10 души и четири поколения на едно място.

Най-възрастният е на повече от осемдесет години, а най-младият член на семейството е едва проходило момченце на годинка. Идват от Алмати, Република Казахстан. Семейството на Тимур (съпруга, четири дъщери, майка, баща и родителите на съпругата) живее от 10 години в България.

Те посещават за първи път Исторически парк и го правят с цялата Тимурова команда.

– Какво ви свързва с България?

Тимур: Общата ни история, която не може да се изтрие от паметта на поколенията. В Казахстан има приемственост между  поколенията. Днес в света всеки говори за своята история, но никой не споменава общото между народите ни. А тук, в  Исторически парк, това се вижда и усеща.

– Кое е общото в историята ни?

Тимур: Исторически ни свързва родът Дуло, от който произлизат хан Кубрат, хан Аспарух и хан Тервел. В нашата казахска  история има спомени за хан Кубрат. Ние сме един народ. Казахи и българи – това са братовчеди, а може би и братя. В Казахстан има едно българско село с три хиляди души, всичките българи, а старият прабългарски език в момента се пази и се говори от кримските татари. Общи думи са например: каракачанска овчарка – на казахски е карақашан қойшы; степен кон е степная лошадь; чобански калпак – қойшының қалпағы.

– Какво ви хареса в Парка?

Тимур: Всичко. Най-много ме впечатлиха юртите на древните българи, защото са почти като тези в Казахстан. До ден днешен чобаните, т.е. пастирите на животни, използват сглобяеми жилища. Когато са със стадата и конете си в планината, живеят в такива юрти и там отглеждат коне, овце и т.н. Има доста ресторанти, които се помещават в юрти, където можеш да видиш  обичаите и бита през годините. Можеш да опиташ кумис – конско мляко – национална казахстанска напитка, също като при прабългарите. С изненада открихме, че в една от юртите родовият знак на тавана е всъщност гербът на Казахстан и символизира мир. Много впечатляващ е и мраморният дворец. Наистина е грандиозно! Да се пресъздаде историята, архитектурата и да се направи нещо хубаво за бъдещото, за децата. Изключителна поддръжка! Красота!

Изумително е, че това е изцяло частна инициатива, направено от толкова много хора, за да се съхрани историята!

– А на младите какво им хареса?

Алина Розамухамедова, дъщеря: Най-силно впечатление ми направиха стрелбата с лък, древното селище на българите и юртите. Всичко ми харесва тук – идеята и как е осъществена! Толкова съм вдъхновена от видяното, че искам да ви попитам – мога ли да започна работа при вас?

– Можете ли да опишете преживяното в Парка с една дума?

Айгуль, съпруга: Шедьовър! Машина на времето!

Тимур: Това е място, което да ни напомня за корените ни. Навсякъде учим собствената си история като народи, но никъде не се показват общите ни корени с българите. И един много интересен факт – у нас до ден днешен родовете
си имат знак, нещо като емблема. Ако разгледате знаците на казахстанските родове и ги сравните със старата българска азбука – глаголицата, ще видите много съвпадения.

Семейството на Тимур са любознателни, сплотени и задружни. За тях това беше обогатяващ и вълнуващ ден. За мен такива дни са вдъхновение. На тръгване с радост получиха няколко броя от нашия седмичник „Красиво Ветрино“, за да се запознаят с всичко актуално, случващо се в общината. Оказа се, че те вече познават вестника. Изпратихме се с обещанието скоро да се видим отново – на Третия международен фестивал за традиционни храни „Обединени българи“ на 26-27.08.2023 г.

Това е събитие, което за първи път в историята на България събира наследници на Кубратовите синове – Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек. Ако искате и вие да сте част от живата история на България, заповядайте в Исторически парк!

Автор: Милена Лекова

Източник: “Красиво Ветрино”

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Човешки и божествени договори | Живот за цялото – Учителя Петър Дънов | аудио книга – част 6

Следваща статия

ДВА СВЯТА: Веганката Вероника срещу кроманьонеца Мартин Карбовски в опит поколенията да се разберат

Други интересни