Скрита функция в бразилската CBDC позволява на правителството да замразява средства

Автор: Няма коментари Сподели:

Скрита функция в бразилската CBDC позволява на правителството да замразява средства

24.07.2023, Юди Шерман

Hidden feature in Brazilian CBDC allows government to freeze funds

Този месец един разработчик откри скрита функция в цифровата валута на централната банка на Бразилия (CBDC), която позволява на правителството да замразява средства и дори да коригира баланси.

Цифровата валута на централната банка (CBDC) е цифрова валута, издадена и управлявана от централна банка. Бразилската CBDC, цифровият бразилски реал, емитиран и контролиран директно от Централната банка на Бразилия, се очаква да бъде въведен през следващата година.

Критиците на CBDC изразиха загриженост, че на такава валута най-малкото ще й липсва анонимността на парите в брой, факт, потвърдена от председателя на Федералния резерв Джероум Пауъл. Но това също може да отвори вратата за властите да контролират средствата на частни граждани, възможност, която вече беше изложена от заместник-управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Бо Ли през април.

[twitter]

Сега един разработчик откри, че възможността за замразяване на средства на данъкоплатец и коригиране на баланси е вградена в CBDC на Бразилия.

Основателят на „Iora Labs“ – Педро Мегалхейс – откри функцията чрез обратно инженерство на изходния код на CBDC след изследване на API-документи, публикувани в GitHub от централната банка. Мегалхейс каза на „Decrypt“ миналата седмица, че Централната банка на Бразилия не се е отзовала на запитването му относно тази функция.

„Те са склонни да държат нещата затворени и обикновено не общуват с небанкери“, каза той. „Честно казано, те дори не трябва да се интересуват от общественото мнение.“

Бразилският журналист Вини Барбоса каза, че Централната банка на Бразилия е потвърдила откритието на Магалаес.

„Централната банка потвърди плановете си да запази функциите, които позволяват на паричните власти и упълномощените субекти да замразяват потребителски акаунти, да намаляват салда на целеви адреси, да арестуват и да секат нови единици на цифровата валута (CBDC)“, туитна той, добавяйки, че замразяването на средства е законно според бразилското законодателство.

„Възможността за „замразяване или арестуване на суми“, съхранявани в [тази система], е защитена от действащото законодателство в Бразилия, според Централната банка“, продължи Барбоса.

[twitter]


БГпреведи: БРИКс, т.е. Бразилия се готви да има СиБиДиСи, Русия – скоро, Индия вече тия неща са в напреднал стадий. Китай не е останал назад с програмата си за цифров юан. ЮАР не само ще го духа, ами и хоро ще играе!!! Следователно

БРИКС Е ГЛОБАЛИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ!

Надежда всяка оставете запазете за съвсем скоро! За Българския принос в антиглобалистичното движение!

https://bgprevedi.com/hidden-feature-in-brazilian-cbdc-allows-government-to-freeze-funds-35090-2/

Предишна статия

Царското изкуство и гоите

Следваща статия

Биометричните данни са новия нефт, а не златото

Други интересни