Исторически фестивал ,,ОДРЮЗА – Люлката на хилядата градове‘‘

Автор: Няма коментари Сподели:

Международен античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“ с поредното си издание в Исторически парк тази събота и неделя. Второто му издание, посветен на траките и тяхната древна и силно развита цивилизация, ще ни отведе в древни времена, които и днес удивляват човечеството.

За да представят най-внушителните постижения на тракийската култура, във фестивала ще участват сдружения за антична историческа реконструкция от България и чужбина.

Фестивалните дни в Исторически парк ще бъдат наситени с битки и ритуали, а нощите – с вино, песни и танци на боговете.

Гостите на Исторически парк ще се насладят на празнична програма, която в  първия фестивален ден (29.07.2023г.) ще представи историческата възстановка ,,Спартак – разрушителят на окови‘‘– събитие посветено на Третото робско въстание в Рим (73-71г.пр.н.е.), водено от безсмъртния син на Тракия – Спартак.

Във втория фестивален ден (30.07.2023г.) мъжете ще примерят сили си в Тракийските войнски игри – ,,АРЕТИ‘‘(гр. ἀρετη – ,,надпревара, състезание‘‘) – своеобразна войнска ,,тризна‘‘ посветена на загиналия и обезсмъртен тракийски вожд Спартак и неговите бойни другари, паднали в битката с Рим.

Войни и Атлети от Тракия и Дакия от Спарта и Рим, и от скитските степи ще извоюват славни победи, ще окичат главите си с лаврови венци, а стените на светлите си храмове с разбитите доспехи на противника.

И техните имена ще се произнасят от устието на Нестос при Абдера та чак до Черното море и от Бизанта на Бялото море до голямата река Истрос. Мълвата за подвизите им ще прелети до великите Атина и Спарта и ще стигне могъщия Рим.

Организаторите ни приканват: БЪДЕТЕ ЗАЕДНО С НАС на Втория античен фестивал „Одрюза – люлката на хилядата градове“ на 29 и 30 юли 2023 г. в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!

Линк към ПОДРОБНА ПРОГРАМА на събитието можете да намерите: ТУК

ОБЩИ УСЛОВИЯ за участници в реконструкциите можете да намерите: ТУК

ВИДЕО Исторически парк

Предишна статия

Предците ни са си свършили работата! А ти, л@йньо, какво правиш!? Александър (САНО) при Карбовски

Следваща статия

Ивелин Михайлов: Отговор на лъжите на вестник “Капитал”

Други интересни