По традиция, днес е Бойкоявление

Автор: Няма коментари Сподели:

Според легендата, в нощта на 12 срещу 13 юни цялата Вселена притихнала, а над Банкя изгряла нова звезда (в пряк и преносен смисъл – б.а.). Всички животни и зеленчуци се събрали в обора, за да почетат младенеца – Паяка, Вълка, Сокола, Тиквата, Компира И Т.Н.

Според поверието на късмет е да оставиш паничка с пари или златò до камината, за да може през нощта осемте джуджета да ти ги откраднат и да ги занесат в Нощното шкафче.

На днешния ден най-арните селски девойки се обличат в най-предизвикателните си носии и обикалят по центъра, за да бъдат забелязани. Вярва се че най-хубавата от хубавите може да получи къща в Барселона.

Пак според поверието младежи и девойки изнасят празни сертификати и удостоверения, носят ги при обиколката си и пеят песни. Вечерта празните сертификати и бележници се слагат под възглавницата. Онези от тях които имат късмет, на сутринта се събуждат с фалшиви дипломи. Ритуалът е известен като “калинуване”, а хората – като “калинки”.

Друг, по-стар обичай, наречен “Сурва” и датиращ от 90-те, се изпълнява от собствениците на дребен бизнес, които връзват оборота от предходния ден на входа на магазина, за да не дойдат да им го подпалят. Парите се събират от специална група младежи, които обикалят от врата на врата със сопи и пеят песни и закани по повод домакина и семейството му.

В други краища на етнографския ни ареал вярват, че на този ден трябва да започне полагането на асфалта и да се режат лентичките на всичко, което може да се открие. Според легендата, младенецът сам прерязал пъпната си връв като видял ножица в ръцете на акушерката.

Като цяло обичаят повелява, че на днешния ден се пие и яде обилно, пушат се пури и се слуша попфолклор. Живее се за момента и нищо не се къта, защото се вярва, че докато младенеца е във властта всяка следваща година нещата ще стават все по-зле от предходната.

Източник: Интернет

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Кратки български алтернативни новини от БГ преводачите…

Следваща статия

Бъдещата култура е на сърцето: Изворът на Доброто – Последно Слово на Учителя | аудио книга | 14

Други интересни