Кой иска да заменим етнонима „българи“ с „траки“?

Автор: Няма коментари Сподели:

10 лъжи и инсинуации на шльоцерианците срещу привържениците на възгледа за местния ни произход

Когато един-двама инфлуенсъри се изживяват като внуци на Исперих по пряка или съребрена линия и жонглират опорките си срещу нас, разпространителите на възгледа за преобладаващо местния произход на съвременните българи, това спокойно може да мине за случайност. Когато абсолютно същите клевети по едно и също време се декламират от двама професионални историци, това също може да мине за случайност – макар вече да буди подозрение.

Но щом и политик започне да им припява на трети глас, а от сайта на партията му тутакси свалят компроматна статия за къщата на един от въпросните историци, вече трябва да сме идиоти, за да отречем отчетената закономерност и организираната акция. Очевидно мина времето, когато отборът фалшификатори на историята и бранители на статуквото се правеха, че не съществуваме. Мина и времето, когато се утешаваха с осмиване на „автохтонците“ и „тракоманите“. Дойде времето за следващия етап –

нападенията и сериозни обвинения като тези в национално предателство и държавна измяна

Разбира се, те никога не дават доказателства и не сочат конкретни имена, защото това би ги направило подсъдни за клевета. Но и това, което си позволяват, показва, че са полудели от нашата постоянно растяща популярност; че са притиснати като зверчета в ъгъла и вадят всички похвати от арсенала на нечестивците, за да объркват представите на възможно най-много хора и да сеят съмнения и разделения.

Ето какво в общи линии разправят отборно, и то само в рамките на последните 30 дни:

1. Автохтонците са абсурдни, защото твърдят, че населението по българските земи не се е променяло от памтивека. – Естествено, те не посочват нито един конкретен пример за такова твърдение, с име и цитат. И аз не мога да посоча, защото не познавам такива, а съм в тези среди от над 20 години.

Моето мнение изцяло се припокрива с това на тези автори:

* * *

2. Автохтонците отричат етнонима „българи“ и искат да го заменят с „траки“, клевети ни и К. Костадинов пред Pogled.info – отново без конкретни примери и имена, защото и това може да стане подсъдно. Хулителската акция естествено беше подхваната и от „библиотекарката“ Анастасия Гешева, която сякаш знае във всеки един момент какво мисли и сънува Владимир Путин, та може ли да не избълнува и за нашите българофобски помисли и заговори срещу българското племе?

Твърдим, че сме преобладаващо потомци и културни (етнографски) продължители на местното балканско население. Което си е генетиченантропологичен и етнографски факт. Същото важи и за съседните ни народи, които са в сходна степен наследници на това население, формирало се в прадревни времена на Балканите,

а вече е въпрос на самосъзнание, не на произход,

дали едни днес се определят като българи, като сърби, като гърци, като румънци и пр.

Ако някой наистина иска да заменя българският етноним с някакъв тракийски, това ще да са хулителите ни, отварящи Прозорец на Овертон за тази лудост.

* * *

3. Лъжат, че отричаме славянската същност на езика и средновековната ни култура. Напротив, ние дори ги отстояваме. Именно повечето прабългаристи, особено някои от иранстващата разновидност на шльоцерианизма, оспорват принадлежността на българския език към славянската лингвистична група. Те са и същите, които шизофренично крещят на езика си от славянската лингвистична група, че „НЕ СМЕ СЛАВЯНИ“:

Това, че някои от нас отричаме и до днес недоказаната нито исторически, нито археологически теория за „славянското море“, заляло Балканите от севера, вече е друг въпрос. Остава си археологически недоказано по нашите земи с баламосването, че „дошлите славяни нямали време да си направят културен пласт“, преди да станат българи. Отричат го антропологията и генетиката.

* * *

4. Обвиняват ни в… тракомания. Даже заплашват с „проверки“ и репресии на тия, които „търсят тракийски гени“. Само при огромен страх някой може чак до такава степен да изгуби акъла и задръжките си.

Първо, търсенето на тракийско потекло (още) не е криминализирано. Второ, ето ви една реторсия: добре, нека сме тракомани (най-смешната „обида“, която лично съм чувал). Вие пък сте кавказофили-чуждопоклонници и тракофоби, въпреки че някои от вас може и да оглавяват института по тракология.

Изобщо, интересна е логиката на някои люде, решили, че са в някаква позиция да контролират даже интересите и маниите на други хора

* * *

5. Една от най-наглите им лъжи е, че възгледът за местния ни произход е нов, едва ли не пръкнал се от нищото след 1990-те или „измислен от Ганчо Ценов“. Истината е, че това е най-старият възглед. Още с първото им споменаване като илирийската войска на римския войвода Сабиниан, българите са разпознати като стар и добре познат подунавски народ.

Излишно е да изреждаме с подробности десетките отъждествявания на българите с гети/готи, пеони, одриси, даки, мирмидони, но самите българи също не са имали възражения към тези идентификации в старобългарската литература. Няма обаче да пропуснем, че няма нито едно директно отъждествяване на (пра)българите с турански или ирански племена.

Най-добре обаче ги оборва собственият им учител Иречек, който тепърва въвежда шльоцерианщината като „наука“ в България, но човекът е бил достатъчно възпитан да признае, че възгледите за местния произход го предшестват:

Най-подир ще се докоснем до спорния въпрос: били ли са славяните първобитни жители на полуострова? Учението на автохтонията на южните славяни досега още не е изчезнало съвсем; ала привържениците му не са съгласни помежду си. Поляците Лелевел и Беловски смятат за славяни всички тракийски племена; русите Бутков, Савелев-Ростиславич, Чертков мислят, че първобитните жители на полуострова били само отчасти славяни; архиепископ Филарет, архимандрит Леонид и немският издирвач Куно твърдят, че славяните открай време живеели там, ала смесени с други раси. Павел Йосиф Шафарик в своето съчинение „Über die Abkunft der Slaven” (1828 г.) предполага, че славяните заедно с траките и епиротите населявали полуострова от незапомнени времена.

От южнославянските писатели защищават първобитността на славянския народ българите Берон, Раковски, Захариев и сърбите Хаджич, Веркович, Милоевич и други. Те вършат това с такова усърдие, като че ли оборването на тяхното учение ще има за резултат края на южните славяни и унищожаване на народните им права. (Източник)

Днешните ученици на Иречек нямат неговата класа да признаят и елементарни истини, а са просто едни хулители с „наука“ само за местна медийна употреба и съответните затихващи функции. Няма да пропуснем и факта, че дори (пра)българите да са били турански или ирански или фински или самоедски или шумерски или (постави тук произволна от другите над 30 шльоцериански теории, които нашите възгледи са надживели), това

няма никакво значение за генетичния произход и културата на СЪВРЕМЕННИТЕ българи

* * *

6. Те (ще) разправят и че възгледът за местния произход не бил научен. Да го кажат на Лаоник Халкокондил – един от най-учените историци за времето си. Но да дойдем и в по-ново време. Раковски, Ботев? Академик Цани Гинчев? Проф. Флорин Курта? Проф. Асен Чилингиров? В Русия – Оболенски, Державин и други. В австро-унгарската школа – Шафарик и неговите „словенски старожитности“ на Балканите?

И преди броени дни, без задръжки и в национален ефир, проф. Сергей Игнатов, основател на египтологията у нас и сътрудник на института по тракология, заяви в национален ефир, че не приема нито една от шльоцерианските хипотези, защото генетично и културно „ние сме представители в своите древни корени на пеласго или трако-пеласгийската общност“. Нима професорът не беше аргументиран? Нима той не е достатъчно учен за доцентите, политиците и инфлуенсърите от дошляшкия отбор?

На другия отбор много му се иска да налага хрумването си, че учен и научно е само онова, получило тяхното одобрение. Това силно наподобява играта на думи с „консенсусите“ около всякакви спорове – било за ваксините, било за климата, било за историята… Никога не е имало консенсус в науката за каквото и да било. И не може да има,

защото тогава няма да имаме наука, а култ

* * *

7. Отборът пее полифонично и че сме имали някаква финансова или политическа изгода от разпространението на възгледите си. За сетен път – стратегически са пропуснати доказателства и поименно посочване, за да не станат подсъдни. За момента можем да се забавляваме с това, че не са си стиковали достатъчно добре опорките, та Костадинов опроверга Чобанов и Мошев, че сме „копейкоиди“ и работим за него, докато всъщност се доказваше като… техен съотборник.

* * *

8. Обслужваме македонистите, викат. Някои ни наричат даже тракедонисти. Истината обслужва ВСИЧКИ.

Забележете иронията: само защото поддръжниците на автохтонната теория за произход поставяме българите като тукашни, поддръжниците на дошляческите теории ни сочат с пръст, приравнявайки ни с „македонизъм“, а в същото време македонистите употребяват тезите на дошляците като най-силни анти-български аргументи. Същевременно с това, нашите дошляци неспирно се въртят покрай възможно най-далечните и възможно най-малковероятни версии, само и само да не са тукашни, а методиката им, фанатизмът и вярванията им се основават на принципа на македонизма, но в други посоки. Луда работа. – Съмишленик в социалните мрежи

Те нас не могат да убедят, македонците вече са им на мерника…

Смешно или тъжно, според настроението ни.

Друга ирония е, че противниковият отбор наподобява и с друго македонистите. Те са сарматодонисти, които крадат редки славянски думи и турцизирани персизми и ги приписват със задна дата на „иранските“ прабългари. Приписват на въображаемите си прадеди даже и тракийското наследство в българския фолклор, като историите за сърните кърмилници и неравноделните ритми. В крайна сметка те са тракомани, но неосъзнати.

* * *

9. Генетичните тестове – разправят – не били надеждни, защото били от „комерсиални“ сайтове и едва ли не имало някаква световна конспирация, целяща да ни „унизи“, че „сме траки“. А дали с такива небивалици целят да откажат хората сами да проучват потеклото си, та да останат зависими от контролирания поток на информационния „консенсус“?

Вече сме писали как някои от тях си позволяват да цитират лъжливо и да манипулират генетичните изследвания на световни учени:

Когато не могат да оборят истината, разкривана от генетиката, обръщат плочата, че нямало значение какви гени носим.

* * *

10. „Събори Ганчо Ценов и Павел Серафимов с надежда това да реши проблема“ – друг от похватите им. Е, няма как да го реши. Както и в разгара на ковидалния и фармафиотски бяс проблемът им не беше решен от статиите за „12-те антиваксъри, от които тръгва цялата дезинформация по света“.

В заключение, както изглежда, те просто са решили да удължават агонията и потъването си в забвение възможно най-дълго, може би очаквайки чудо, но развоят на събитията е предизвестен:

„Първо те пренебрегват, после ти се присмиват, после те нападат и накрая побеждаваш.“ – Ганди

Иван Стаменов
16.05.2023 г.

Източник: otizvora.com

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

PUTIN DELIVERS SPEECH ON THE DESTRUCTION OF WESTERN SOCIETY AND IT WILL BLOW YOU AWAY!

Следваща статия

LOOKS LIKE A PLACE WHERE THEY SACRIFICE CHILDREN…

Други интересни