ЩЕ Е ВЕЧЕН ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!

Автор: Няма коментари Сподели:

                          Ирина Кирилова – журналистка

 

     И пак дойде най- хубавият български празник! Хубав не само затова, че са нацъфтели най- красивите цветя, а затова, че по улици и площади вървят с букети най- хубавите създания на България – децата. И знаменца се веят, и буквички се носят, и звучи “Върви, народе възродени“ и всичко е красиво, единствено, неповторимо. Защото само българите честват деня на своята писменост и култура, запазили я след векове робство.

    Ще благославяме вечно двамата братя, които са светци, чийто икони са отрупани с цветя днес във всяка българска черква! Ще си спомняме, че Константин- Кирил философ е завършил най- престижното училище – Магнаурската школа, ще се връщаме назад, за да откриваме изключителните му качества, заради които ще  бъде изпратен от византийското правителство с дипломатически и религиозни мисии в 851 година при арабите, в 858-59 година заедно с брат си Методий при хазарите.  Ще се чудим как в онези години Кирил- философ е знаел старогръцки, латински, еврейски, ползвал хазарски, арабски, станал библиотекар и преподавал в Магнаурската школа.

    Кирил и Методий създават славянската азбука, известна като „глаголица“. През 862-863 година византийският император Михаил трети ги изпраща във Великоморавия, за да проповядват християнството на славянски език. Те превеждат свещеното писание, превеждат тогавашната византийска конституция, тогавашния Наказателен кодекс и Законът за земята.  Вечно трябва да сме горди за онова, което Кирил прави в Рим. Застава пред папа Андриан втори, за да защити блестящо правото на съществуване на славянското богослужение. Същият папа е ръкоположил Методий за архиепископ  на Великоморавия.  Там Методий умира на 6 април 885 година.

Кирил умира в Рим на 14 февруари 869 година на 42 години. Погребан е в черквата „Св. Клементе“ в Рим. Тази черква е мястото, където всяка година българска делегация се покланя пред гроба му. Кирил и Методий са обявени за покровители на Европа.

     Ето, заради тези двама братя ние празнуваме 24 май. Има нещо много пъстро в този празник. Защото в този ден се веят шарени народни носии, звънят чанове и блестят пафти – израз на съхранените традиции и обичаи през вековете на духовно извисения български народ.

     Ще го има този празник вечно. Защото българският език звучи не само в България, а и по целия свят, където в български училища децата учат буквите, създадени от двамата братя, защото звучат български народни песни, защото се вият български хора. Ще има вечно празник на просветата и културата, защото българите са със здрав, жилав корен, който никога няма да умре!

     И когато на 24 май в различни части на света звучи „Върви, народе възродени“, ние ще знаем, че имаме свои букви, с които пишем, учим децата на тях и четем великите български писатели на тях. Да вдигнем глави за единствения в света празник на буквите и просвещението и да се поклоним пред имената на двамата братя Кирил и Методий!

                                          Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

Предишна статия

ЩЕ ИМА РАЗТРЕВОЖЕНИ КМЕТОВЕ!(Поради огромния интерес на читателите, повтаряме…)

Следваща статия

UFO SIGHTED OVER ROSWELL, NEW MEXICO

Други интересни