СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ИРИНА

Автор: Няма коментари Сподели:

                             Разказва Ирина Кирилова

Тя се казвала Пенелопа и живяла в разкошен и богат дворец извън град Магедон, където баща и бил управител. Дворецът бил украсен със злато, сребро, мрамор, скъпи украшения, за да живее Пенелопа спокойно. Тринадесет млади момичета и прислужвали. А възпитанието и бащата поверил на почтен старец Апелиан.

Управителят не знаел, че Апелиан е християнин.
Растяла Пенелопа красива и добродетелна и дошло време баща и да я омъжи. Тогава тя се помолила на Бога да и даде съвет. През нощта при нея се явил ангел и ѝ казал, че тя ще послужи за спасението на много хора, че ще бъде кръстена и няма вече да се казва Пенелопа, а Ирина.

След време баща и дошъл отново при нея. Тогава тя разказала, че вярва в Христа и му обяснила как е създаден света с небе и земя, със слънце, звезди, с дървета и трева, със зверове и птици и как с пречистите си ръце Бог създал човека. Бащата уж се примирил, прибрал я в къщи, но гневът тровил душата му и един ден избухнал. Майка и я защитила, но управителят на Магедон не отстъпил, изгонил жена си и наредил да вържат Ирина и да я хвърлят под краката на конете. Но конете пощадили Ирина и се втурнали срещу баща и. Тогава той се оттеглил от службата си и бил заменен с друг управител. И новият не постигнал целта си – да откаже Ирина от вярата в Бог. Дошъл ред на сина му. Той наредил да подложат девойката на страшни мъчения. Изкарали я от тъмницата, забили и гвоздеи в краката и я подгонили из града. Едни я благославяли, други я наричали магьосница. Но ангел божий уморил мъчителите ѝ и тя вече била свободна.

Ирина обикаляла градове и села и проповядвала вярата в Христа. „Бъдете добри и милостиви и твърдо пазете вашата вяра!“ – говорила тя на хората. Ирина знаела кога ще си отиде от света. Излязла извън Ефес, където се намирала с група привърженици и със стареца Апелиан – нейният пръв учител. Стигнали до една пещера. Влязла в нея и накарала да затрупат отвора и с камъни. Така пещерата станала нейна гробница.

Всичко това се случило във втората половина на първи век. Християните почитат паметта на великомъченица Ирина на 5 май.

Предишна статия

Проф. Асен Чилингиров: „Истината за българската идентичност трябва да бъде ревизирана от корен”

Следваща статия

Новините от света за 1, 2 и 3 май 2023 година

Други интересни