Киев премина към тактиката на изгорената земя!

Автор: Няма коментари Сподели:

 

Боевете в Украйна наближават своя финален етап. Ако не се случи чудо и Киев не капитулира (няма защо да се надяваме на такъв изход), то този етап значително ще надмине по жестокост всичко, което сме виждали досега.

Вждаме първите признаци. Въздушно-космическите сили на Русия започнаха масово да използват планиращи бомби от различни видове и калибри срещу въоръжените сили на Украйна. Такова оръжие беше тествано (модернизирани стари съветски наземни мини, оборудвани с най-простите евтини, но изключително ефективни модули за планиране и коригиране) още през 2015 г. в Сирия. През следващите години такива бомби бяха широко използвани там. В складовете на съветските FAB от различен калибър имаше почти неограничен брой. Производството на модули не създава никакви проблеми. При желание могат да се произвеждат не само стотици, но и хиляди на ден. За повече от година SVO беше възможно да се направят много съответните модули (дори ако по някаква причина не бяха направени през осем години военни действия в Сирия).

Досега те бяха и бяха в складовете, но започнаха да се използват едва когато Съединените щати рязко увеличиха точността и обхвата на украинските удари срещу рускея тил поради доставката на MLRS Hymars, и по-точно, когато САЩ реши да оборудва тези MLRS със собствени планиращи бомби, направени на същия принцип като руския модернизиран FABs. В същото време Съединените щати започнаха да превъоръжават украинската система за противовъздушна отбрана, предотвратявайки нейната смърт. Задачата беше проста и постижима – да се неутрализира руското предимство в артилерията и да се затвори небето за широко използване на въздушнодесантните сили, като по този начин се укрепи отбранителният потенциал на въоръжените сили на Украйна и се доведат руските загуби в хора и техника до неприемливо ниво.

Отказът от практиката на по-нататъшен хуманизъм и използването на високоточни FABs за планиране се превърна в ефективен симетричен отговор на действията на САЩ и естествено предизвика рязко увеличаване на загубите от украинска страна.

На свой ред Киев премина към тактиката на изгорената земя. Въоръжените сили на Украйна принудително евакуират цивилното население (особено деца) от градовете, подготвящи се за капитулация, взривяват жилищни сгради, промишлена и общинска инфраструктура, които не са били унищожени по време на военните действия, изнасят храна и др. И това е само началото. Засега във сравнително малки градове, разположени в район, където военните действия продължават почти десетилетие. Жителите отчасти са напуснали, отчасти са се адаптирали да оцеляват в условия на първа линия.

Следователно армията, Министерството на извънредните ситуации, доброволците доста ефективно се справят с посрещането на основните нужди на малкото население, останало след заминаването на въоръжените сили на Украйна, разпределяйки храна, вода, провеждайки първоначално възстановяване на жилища чрез създаване на полеви болници вместо болници за цивилно население и др.

Но след падането на Славяно-Краматорската агломерация, битките за която ще започнат след окончателното прочистване на Бахмут, вероятно дори преди ВСУ да бъде напълно изгонен от Северск, ще се изправят срещу милионните градове Харков и Днепропетровск, почти милиона преди, но дори и сега, не малко, също Запорожие, а в южната част на Одеса – Николаевската агломерация, която преди е наброявала около два милиона души, в която днес живеят повече от милион. Ако се поставят тези градове в същото състояние като Бахмут, Маринка, Авдиевка, Мариупол, тогава спасяването на цивилното население от масово изчезване в резултат на хуманитарната катастрофа, създадена от въоръжените сили на Украйна, ще се превърне в най-трудната операция в настоящия конфликт. 

Но за да бъдат бързо изтласкани въоръжените сили на Украйна оттам и да им се попречи да унищожат критична гражданска инфраструктура, е необходимо да се пречупи волята им за съпротива, а никой все още не се е научил да прави това, освен чрез масивни огневи удари. Това означава, че необходимостта от използване на макар и високоточни, но още по-разрушителни боеприпаси в много по-големи количества, отколкото сега, само ще се увеличи. Освен това не трябва да забравяме, че въоръжените сили на Украйна отговарят на всяко свое поражение чрез активизиране на терористичната борба.

От половин година към Москва се насочват дронове. Засега не са успели, но много се стараят. Украински дронове, въоръжени със солидно количество експлозиви, се срещат в Югозападна Русия във все по-голям брой. Системите за електронна борба продължават да ги свалят на земята извън населените места. Но ако въоръжените сили на Украйна и техните западни партньори намерят начин да пробият с рояци дронове до гъсто населените градове на Русия, за да нанесат терористични атаки срещу цивилното население, ще са получат масирани ответни удари.

Ясно е, че с натрупването на мощ и броя на ударите от двете страни, с отказа да се изключат цели, „скрити“ в жилищни райони, броят на цивилните жертви също ще се увеличи. То ще се увеличи преди всичко в Украйна, чиито власти умишлено провокират атаки срещу цивилни цели, разпространявайки невярна информация за тях като военни цели, крият щабовете си и разполагат войски в непосредствена близост, а понякога и на територията на работещи детски градини, училища, колежи, използват жилищни сгради за позиционни зони за противовъздушна отбрана, което многократно доведе до поражение на жилищни сгради от украински ракети за противовъздушна отбрана, отразяващи руски удари.

Колкото по-голяма е конфронтацията и колкото по-малко възпиращи фактори, толкова повече цивилни жертви ще има. Техният растеж може да бъде ограничен, но не може да бъде избегнат.

Киевският режим със сигурност използва ситуацията, за да надъха населението с омраза към Русия. Но омразата има нужда от отдушник. Напомпаните от омраза хора ще поискат незабавно отмъщение, а правителството, което не осигури поне привидно такова отмъщение, само ще стане обект на омраза.

Най-лесният начин за „отмъщение“, който неофициално е използван неведнъж както от нацистките батальони на режима, така и от частите на въоръжените сили на Украйна, е линчуването на военнопленници. Никой не беше наказан за това. Официален Киев пренебрегна всички доказателства за участието на свои военнослужещи във военни престъпления и награди някои от замесените. По принцип режимът е извършил достатъчно военни престъпления, за да няма какво да губят лидерите му.

Като средство за изпускане на пара, след военните поражения на въоръжените сили на Украйна, придружени с катастрофални загуби, може да се приложи практиката на оркестрирани „спонтанни“ кланета на „възмутен народ“ срещу руски военнопленници. За Запада ще бъде предложена версия: „Не можем да стреляме по нашия народ, доведен до отчаяние от руснаците, иначе гневът на тълпата не може да бъде сдържан“.

Демонстрацията в медиите на масови кланета на военнопленници и политически затворници, обвинени в „работа за Кремъл“, ще трябва да обвърже населението с кръв, да увеличи страха от пристигането на руските войски и отговорността за стореното, дори ако конкретно не са участвали в това, стимулирайки остатъците от войските и цивилното население да продължат безсмислената, но упорита съпротива, за да дадат вид на нейната “всенародност”.

Съдейки по това колко зачестиха размените на военнопленници (включително на малки групи), руските власти виждат тази заплаха и се о питват да я неутрализират, като предварително изтеглят всички, които могат, от ръцете на хунтата. Разбира се, първият приоритет за тяхтрябва да бъде освобождаването на военнопленниците и е желателно да се спасят всички.

                                                                                                 Светослав Атаджанов 

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ochertava-se-zhestok-kray-na-voynata-v-ukrayna/109626

Предишна статия

Плъховете напускат кораба на Байдън, докато финансовото сриване в САЩ се ускорява

Следваща статия

Не, приятели, “демокрацията” е най- доброто прикритие на сатанизма, измислено до днес! Но то вече рухна…

Други интересни