Правим фронт за мир

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес на базара на площад Славейков в София говорих с 50 души, които стояха зад щандовете – повечето бяха производители на предлаганите красиви и полезни неща.

Започвах със следните думи: „Здравейте, започнахме подписка за референдум за мир и суверенитет“. При въпросителния поглед продължавах: „Да не бъде вкарвана България в нечии войни, без да е питан народът. Ако той реши, че иска неговите деца да мрат за чужд курбан, така да бъде. Но той да го е решил.“

Най-често чувах: „Коя партия сте?“

Отговарях: „Изцяло гражданска е инициативата и внимаваме такава да си остане. Всяка партия и организация, която е срещу войната, е естествен съюзник в каузата и е логично да събира подписи доброволно и активно, без специална покана, както всички останали хора го правят.“

На лицата се изписваше успокоение, доверие и желание да съдействат, повечето директно протягаха ръка да подпишат. А за онези, на които не им стигаше това обяснение, допълвах: „Инициативният комитет е изцяло от непартийни хора, а Общественият съвет е от личности като доцент Григор Сарийски, Нешка Робева, космонавта Георги Иванов, Диляна Гайтанджиева – разследващият журналист, който разкри информация за биолабораториите, геополитическият анализатор доцент Валентин Вацев и много други професори, академици и обществени личности. Правим фронт за мир“.

Следваше протягане на още ръце за подпис.

Тогава казвах: „Тъй като е изцяло гражданска инициативата и имаме да съберем над 600 000 подписа, всеки от нас е важно не само да се подпише, а и да събере няколко подписа поне – 2-3, 20-30, 200-300 – колкото може.“ И вадех няколко бланки.

Тогава някои хора леко се отдръпваха и казваха: „Няма да мога да се ангажирам да събирам.“
Аз: „Не е нужно да съберете всичките подписи сами, можете да дадете бланки на близки хора, които също да съберат всеки по няколко подписа.

Всичко е на нашите граждански мускулчета, каквото ние си направим, това ще е. Ако всеки допринесе с колкото може, но да допринесе наистина, капка по капка океан правим.“

45 от 50 взеха бланките убедено.

Тръгнах с огромно съмнение, че изобщо нещо може да се получи на площад Славейков – центъра на София, центъра на евроатланическата неолиберална култура.

Случи се чудо.

Същото чудо ще се случи и с целия Референдум за мир и суверенитет – заедно ще го направим. Ще покажем на самите себе си, че не сме аморфната разпокъсана маса без път и посока, която ни карат да бъдем. Ще покажем, че сме народ.

Събери колкото можеш подписи: https://narodna.me

Инструкция:

За да има смисъл попълването на бланките, трябва:
– всичките имена да са изписани пълно и вярно, точно както са по лична карта;
– ЕГН-то да е вярно и пълно, една сгрешена цифра и подписът гори – човекът изхабил е химикалката;
– целият адрес по лична карта, започвайки от населеното място, улицата, номера, а ако има блок, вход, етаж, апартамент. Пропусне ли се дори само апартамента накрая, подписът отпада, не сте подкрепили каузата.
(При села, чиито имена съвпадат с имената на села в други общини, се пише и общината. Област не се пише никога.)

Трябва да се пише четливо – всичко се въвежда после на електронен носител.

Сгрешите ли, задрасквате целия ред и започвате на нов.
Всеки ред е двоен, за да могат да се поберат дългите имена и адреси.

На гърба на бланката са инструкциите и къде да пратите попълнените бланки. Ако не ви се занимава с пощата, намирате в сайта най-близкия координатор и се разбирате с него.

Само заедно сме сила, хора.
Заедно – от уста на уста, от ръка на ръка, ще направим и чудото.
Говорете, съберете, пратете.

Срок: до 15 юли да са получени последните бланки, за да можем да ги въведем и на 19 юли да входираме събраните многостотин хиляди подписи.

Веднъж на седмица-две пращайте събраните. <3

Принтирай бланката лице и гръб (на гърба са инструкциите): https://narodna.me
Или вземи от най-близкия координатор.

На добър час, български народе!

Автор: Сърнела Воденичарова

Предишна статия

Различните – Нели Георгиева – Опасният култ към красотата

Следваща статия

ТРАКИ И БЪЛГАРИ В ДРЕВНА ИТАЛИЯ

Други интересни