Тедрос Адханом Гебрейесус – какво се крие зад тази мила усмивка?

Автор: Няма коментари Сподели:

Запознайте се с генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус

Докато всички погледи са насочени към СЗО по време на тази пандемия, струва си да хвърлите поглед към човека начело.

-Тедрос Гебрейесус (или Тедрос, както той предпочита) не е лекар въпреки наименованието. Той е първият генерален директор на СЗО, който няма медицинско образование.

-Като здравен министър на Етиопия той е обвинен в прикриване на три епидемии от холера, наричайки ги случаи на водниста диария.

-Той беше третият най-висок служител във Фронта за народно освобождение на Тигре (TPLF) и се твърди, че е изиграл ключова роля в отвличането на виден дисидент, както и в други зверства.

Нека да ги разгледаме едно по едно:

Първият генерален директор на СЗО, който не е лекар

Тедрос получава бакалавърска степен по биология от университета в Асмара, след което работи като младши здравен експерт към Министерството на здравеопазването на Дерге, марксисткото правителство, управляващо Етиопия при диктатора Менгисту Хайле Мариам. След падането на Дерге през 1991 г. Тедрос се премества в Лондон за висше образование, където придобива магистърска степен по имунология на инфекциозните болести. През 2000 г. получава докторска степен по обществено здраве от университета в Нотингам.

Д-р Тедрос стана ръководител на Регионалното здравно бюро на Тигре през 2001 г., беше държавен министър на здравеопазването от 2003 г. до 2004 г. и беше министър на здравеопазването за цяла Етиопия от 2005 г. до 2012 г. при премиера Мелес Зенауи. Между 2012-2016 г. е външен министър на Етиопия.

Игнорира епидемиите от холера като здравен министър на Етиопия

В продължение на много години здравните експерти в Етиопия забелязваха странен феномен: правителството отказваше да признае огнищата на холера.

Вместо това властите определиха огнищата като „остра водниста диария“ – по-широк термин, който включва по-леки заболявания. Проучване на Human Rights Watch установи, че етиопското правителство оказва натиск върху своите здравни работници да избягват всякакво споменаване на холера, което може да навреди на имиджа на страната и да възпре туристите.

През целия този период един от най-влиятелните служители в авторитарното правителство на Етиопия беше Тедрос Аданом Гебрейесус, първо като здравен министър, а след това външен министър. През 2017 г. е избран на нов пост: генерален директор на Световната здравна организация.

Критиците казват, че сагата с холерата в Етиопия е знак, че д-р Тедрос се чувства комфортно с потайността на автократичните държави – тенденция, която може да го е накарала да приеме най-ранните доклади на Китай за новата епидемия от коронавирус през декември и януари, без да предизвиква техните служители с трудни въпроси.

„Д-р Тедрос е продукт на дълбоко авторитарен режим,” каза Джефри Смит, директор на Vanguard Africa, базирана в САЩ консултантска компания, която лобира за демокрация в Африка.

Тестването за холера не е трудно.

Избухванията, възникнали през 2006, 2009 и 2011 г., каза той, са били само „остра водниста диария“ в отдалечени райони, където лабораторните тестове „са трудни“. Това каза правителството на Етиопия тогава и казва сега за епидемия, започнала през януари.

Служители на СЗО се оплакаха частно, че етиопските служители не казват истината за тези огнища. Тестването за бактерии Vibrio cholerae, които причиняват холера, е просто и отнема по-малко от два дни.

По време на по-ранни епидемии различни новинарски организации, включително The Guardian и The Washington Post, съобщиха, че неназовани етиопски служители оказват натиск на хуманитарните агенции да избягват използването на думата „холера“ и да не съобщават броя на засегнатите хора.

Но холерните бактерии бяха открити в проби от изпражнения, тествани от външни експерти. Веднага след като започна да се появява тежка диария в съседните страни, причината беше идентифицирана като холера.

Служители на ООН казаха, че е можело да бъде доставена повече помощ на Етиопия, ако истината беше казана…

Има много причини за остра водниста диария и лечението е основно същото като при холера: интравенозна и перорална рехидратация, придружена от антибиотик, ако причината е бактериална.

Но холерата е особено опасна и убива някои жертви за по-малко от 24 часа. Откакто се появи от делтата на река Ганг през 1817 г., тя уби десетки милиони по света.

Тедрос наречен „терорист“
Tedros with terrorists
Третият най-важен член на Политбюро на терористичната организация Тигрейски Народен Освободителен Фронт (TPLF)

Тедрос беше един от тримата върховни членове на TPLF и партията е

… в крайна сметка отговорен за цялата корупция, убийства, изтезания, масови задържания, заграбване на земя или разселване. Той беше много близък с покойния диктатор Мелес Зенауи, който му се довери като довереник, както и като министър в кабинета…

[Б]ивш служител по сигурността Аялеу Мешеша казва, че Адханом не само е участвал в улесняването на отвличането на Цеге, но също така е изиграл активна роля в предаването на над 760 дисиденти, избягали в Йемен.

Преди сегашната си позиция в СЗО, здравната организация на ООН, Тедрос беше лидер на Етиопския народен революционен демократичен фронт (EPRDF).

EPRDF е група, която е определена като „терористична организация“ от Министерството на вътрешната сигурност на Съединените щати.

Групата свали правителството на Етиопия, за да поеме контрола над страната през 90-те години и беше определена като „терористична организация“ от САЩ „въз основа на нейните насилствени дейности, преди да стане част от управляващата коалиция“.

Бележка от Министерството на вътрешната сигурност от 2014 г. описва подробно историята на EPRDF.

TPLF е политическа група, основана през 1975 г. в Етиопия, като опозиционна група.

TPLF участва в продължителен въоръжен конфликт с правителството на Етиопия, което, заедно с други групи, успя да свали от власт през 1991 г.

След това TPLF се присъедини към Етиопския народен революционен демократичен фронт (EPRDF), политическа коалиция, която стана управляващата коалиция в Етиопия.

EPRDF продължава да контролира правителството на Етиопия.

TPLF се квалифицира като терористична организация от ниво III съгласно раздел 212(a)(3)(B)(vi)(III) на INA въз основа на своите насилствени дейности, преди да стане част от управляващата коалиция и правителството на Етиопия през май 1991 г.

През 2017 г. National Review призова СЗО да бъде лишен от финансиране, отчасти заради връзките на д-р Тедрос с групата.

Д-р Тедрос, както обича да го наричат (той има докторска степен по обществено здравеопазване), е лидер на бруталната партия на малцинството в Етиопия, Фронта за народно освобождение на Тигре, крило на управляващата Етиопски народен революционен демократичен фронт с марксистки корени.

Той служи на жестокия репресивен режим като министър на външните работи от 2012 до 2016 г., след престой като здравен министър.

Държавният департамент на Съединените щати категоризира TPLF като терористична организация поради нейните „насилствени дейности, преди да стане част от управляващата коалиция и правителството на Етиопия през май 1991 г.“

Амхарски Професионален съюз възрази срещу кандидатурата на Тедрос

В тяхната обширна изследователска статия те обясняват:

В тази връзка представяме случая на кандидатурата на д-р Тедрос А. Гебрейесус за позицията на генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) като пример за дипломатическа подкрепа, която играе по-голяма важност за свободни работни места от такъв мащаб, отколкото опитът или пълномощията на индивида. Независимо от крайния резултат, фактът, че лице, обвинено в системно геноцидно насилие и нарушаване на правата на човека от неговите опоненти, което дори може да бъде обект на наказателно разследване в бъдеще в собствената му страна или на международно ниво, стана един от първите три кандидати за позицията на генерален директор на СЗО само по себе си е индикация, че основополагащите принципи в политиката за набиране на ръководна роля в Международните организации за обществено здраве са нарушени.

Те изброяват следните престъпления:

Дискриминация/Маргинализация: Д-р Гебрейесус приложи преференциално третиране на „регион Тигре“ за сметка на други „региони“, особено „регион Амхара“, което води до значителни различия в здравното покритие и резултати между „регион Тигре“ и „регион Амхара“.

Престъпление срещу човечеството: д-р Гебрейесус и неговото правителство … разпределяха сол с йоден дефицит на етиопци, засягайки трайно развитието на детския мозък, особено децата от „региона Амхара“, където земята обикновено е с йоден дефицит в сравнение с други части на страната. …

Систематично геноцидно насилие: TPLF исторически е етикетирала Амхарите като исторически враг на народа Тигре. Това е изразено в манифеста на TPLF, публикуван през 1975 г. … Д-р Гебрейесус служи за изпълнение на програмата на TPLF за обезлюдяване на Амхара. „Регионът на Амхара“ стои на върха само в семейното планиране, особено в използването на инжекционни „контрацептиви“, което ефективно прави много жени от Амхара безплодни.

Пристрастни политики, бездействие и безпристрастност: Въпреки че ХИВ/СПИН засегна „региона Амхара“ [повече] от всички други „региони“ в Етиопия, по все още неизвестни причини трябваше да бъдат взети подходящи мерки преди, по време и след ерата на д-р Гебрейесус под TPLF, да ръководят правителството да сведе до минимум въздействието на болестта.

Корупция и злоупотреба с бюджет: [Главният] инспектор на Службата на Глобалния фонд докладва за слабости в счетоводството, лошо изготвяне на бюджета и мониторинг, неадекватност на вътрешния одит и цялостно лошо финансово управление на FMOH по време на неговото ръководство…

Пренебрежение към човечеството: … Много международни организации предоставиха доказателства, че ръководеното от TPLF етиопско правителство използва помощ за потискане на политическото несъгласие, като обвързва достъпа до основни правителствени програми с подкрепа за управляващата партия …

Некомпетентност/Бездействие: Поради некомпетентността на ръководството на д-р Гебрейесус, Етиопия беше засегната от холера почти всяка година по време на неговия мандат и всъщност неговият отказ да обяви епидемия всъщност причини разпространението на болестта в цялата страна.

Липса на прозрачност: … д-р Гебрейесус не успя да бъде прозрачен, като принуди Министерството на здравеопазването на Етиопия да не докладва и прикрива епидемия от холера през по-голямата част от мандата си, като просто преименува смъртоносна епидемия на остра водниста диария (AWD) въпреки изолирането на Vibrio cholerae като причинител.

Злонамереност и риск за обществената безопасност: Йоднодефицитна сол беше разпространена в Етиопия по време на мандата на д-р Гебрейесус, нарушавайки основните принципи на етиката: невредимост. В допълнение, д-р Тедрос Адханом Гебрейесус и неговият екип никога не обърнаха внимание на оплакванията на хората си, въпреки множеството оплаквания от засегнатите хора в „региона Амхара“ и други „региони“ поради лошо третиране и боравене с химически отпадъчни продукти.

Лоша преценка: Последният скандал, докато той беше министър на външните работи, включваше 14-годишен тийнейджър на име „Бериту Джалета“ и ясно показва неговата лоша преценка. Невъобразимо е да си помислим, че човек с неговото положение ще се довери на тийнейджър, без да потвърди източника и ще направи промоция, че 20 милиона австралийски долара са били присъдени на тийнейджър от австралийското правителство за да бъдат използвани за изграждане на училище в Етиопия, „регион Оромия”.

Липса на отчетност: д-р Гебрейесус все още се гордее с ролята си на изпълнителен член на TPLF и е служил като министър на външните работи на правителството, ръководено от TPLF/EPRDF, което го прави отговорен за всяко зверство, извършено от TPLF срещу етиопците по време на неговия мандат, особено за етническо прочистване и геноцидно насилие, извършено срещу амхарите.

Нарушаване на основните права на човека/Потискане на свободата на изразяване: д-р Гебрейесус използва Министерството на здравеопазването, както и Министерството на външните работи, за да приложи идеологията на своята партия… партията му в момента управлява Етиопия под „извънредно положение“, което наложи широки ограничения върху свободата на събранията и даде на силите за сигурност широки правомощия да арестуват и убиват хора.

Интегритет/Истинност/Честност: Въпреки че д-р Гебрейесус и неговото правителство твърдят, че коефициентът на майчина смъртност (MMR) е намалял в Етиопия по негово време, всъщност няма статистически значима разлика в MMR в продължение на десетилетия в Етиопия, както се потвърждава от проучване, направено от сегашния етиопски FMOH, д-р Ифру Берхан.

Скандално назначаване

Сега можем да разберем защо Тедрос, като директор на СЗО, не се колебаеше да посочи зимбабвийския диктатор Робърт Мугабе за „посланик на добра воля“ на СЗО.

През октомври 2017 г. Тедрос нарече Мугабе „посланик на добра воля“, за да помогне в борбата с незаразните болести в Африка, провокирайки възмущение от медицински специалисти и правозащитни групи. По това време New York Times отбеляза: Ролята на посланик на добра воля е до голяма степен символична, но правозащитните групи реагираха язвително на символиката да я дадат на човек, чието лидерство, според тях, е довело до краха на здравните услуги и големи нарушения на правата в Зимбабве. В крайна сметка Тедрос отмени решението си да нарече Мугабе „посланик на добра воля“ след критиките.

https://bgprevedi.com/tedros-adhanom-ghebreyesus-whats-lurking-behind-that-genial-smile-32748-2/

Предишна статия

Паскал Наджади спечели делото срещу Файзер

Следваща статия

Още новини от 26 април 2023 година

Други интересни