ИСТОРИЦИТЕ ПАК НИ ИЗЛЪГАХА! Защо Европа използва руски пари?

Автор: Няма коментари Сподели:
Славянски свят Осъзнаване

Това не ви е Крамола (заговор, метеж) и дори не е Вадим Зеланд. Това е каналът Осъзнаване, Буквица сила (Силата на началната буква)!

Авто-превод

Отделно

Когато известният съветски историк, главен уредник на нумизматичния отдел на Ермитажа Иван Георгиевич Спаски откри в европейските каталози информация за най-богатите съкровища на талери, покрити с руски гербове, изненадата му нямаше граници.

Да, майсторът на руската нумизматика знаеше много добре, че в Русия има поне един милион такива монети. Това е известно отдавна, въпреки че опитът да се обясни в рамките на съществуващата историческа парадигма е доста труден.

Но какво правят чуждестранните талери с руските държавни символи, насложени върху основното изображение в Европа?

Би било толкова странно, колкото ако днес в Европа и Америка държат спестяванията си в долари, на които руски царски орел с три корони или съветски сърп и чук се перчат над образа на Джордж Вашингтон! Но как стана? – Интересно е да чуя вашите коментари по този въпрос.

И ако в самото начало на своите изследвания Спаски стигна до извода:

„Случайно станалите ми известни три съкровища с ефимки от Западна Европа предполагат, че подобни находки там не са били рядкост“,

след това по-късно, след като откри руски „ефимки“ в много европейски каталози и съкровища, ученият осъзна истинската степен на това явление.

Огромен брой сребърни талери, намерени в Европа, бяха маркирани с руски отличителен знак.

В това видео ще се опитаме да разберем къде е руският герб на европейските монети и защо не се говори за това в учебниците по история? Сложете палци под видеото, ако ви интересува темата и приятно гледане.

И ако по-рано историците се опитаха да обяснят такъв огромен брой западни монети, маркирани с руски символи, като ги въведоха в годишното парично обращение в Беларус, сега това предположение очевидно не обясняваше нищо.

Единственото разумно обяснение, което идва на ум, е нещо като това: някога е имало огромна империя, чийто център е била Русия и съответно върховният владетел или император е бил руският цар.

Сега няма да говорим за точните граници на тази империя. Да си спомним само Мавро Орбини, средновековен рагузийски свещеник и автор на произведение, озаглавено „История на царството на славяните“: руснаците винаги са притежавали Азия, Африка, Персия, Египет, Гърция, Македония, Илирия, Моравия, Шленски земя, Чехия, Панония (Полша), всички брегове на Балтийско море и много други страни и земи.

А сега нека се опитаме да се справим с марковите талери. Откъде са дошли в Русия в такива количества, че дори са започнали да се претопяват в сребърни пушки и какво всъщност се крие зад този факт?

Между другото, за сребърните оръдия има свидетелство на секретаря на австрийското посолство през 1675 г. Адолф Лисек:

„В два доста големи двора стояха воини със знамена и различни оръжия, между които се открояваха две сребърни оръдия, наречени змии“ – така той описва входа на Московския Кремъл.

А историците все още ни разказват за медния бунт и как Русия обедняла по времето на цар Алексей.

https://bgprevedi.com/why-europe-used-russian-money-31767-2/

Предишна статия

Колегиални новини | …По света И у нас | 25-26.03.2023

Следваща статия

Арабските градове на бъдещето (или по-соро Арабският Нов Световен Ред)

Други интересни