ЕДНА ВОЙНА, ЕДНО ОСВОБОЖДЕНИЕ – ЦЕНАТА?

Автор: Няма коментари Сподели:

        

                                            Ирина Кирилова – журналист и писателка

   Всичко започва от манифеста на император Александър втори, с който на 12 април 1877 година Русия обявява война на Османската империя. За участие са привлечени Румъния, Сърбия, Черна гора. Дванадесет  опълченски дружини, финландска част и 267 хиляди руски войници под командването на Великия княз Николай Николаевич тръгват срещу 190 хил. турски офицери и войници, въоръжени с оръжие от Великите сили и САЩ и с артилерийско въоръжение от Германия. Имат и мощен флот.

      Напомням за онова тайно споразумение , подписано на 26 юли 1876 година в Райхщат. С него Русия и Австро-Унгария се уговарят как да си разпределят териториите и страните на Балканите след войната. Те са убедени, че след   войната голяма славянска държава няма да има. Два месеца преди това, Русия се е споразумяла с Румъния  руските войски да минат през нейната територия и затова Румъния да получи Северна Добруджа, а Бесарабия да се присъедини към Русия.

    Да не забравяме, че на 30 април 1876 г. в Будапеща вече е подписано на тайна конвенция споразумение между Великобритания и Русия.

     Стратегическият план за войната е подготвен от генерал Николай Обручев. Роден в Санкт- Петербург, близък много до императора, академик от Академията на науките. 

     Знаем за сраженията из цялата територия на България, знаем за жертвите, знаем за подвига на опълченците, знаем за хилядите загинали и замръзнали руски войници, знаем за Шипка и Шейново. Знаем и за Веришчагин – руският художник, който е рисувал войниците на мястото на сраженията. Но сега научаваме, че в тази война е бил и Евгений  Утин, който написва след войната книгата „Писма от България 1877 година“. И никой нямаше да знае за тази книга, неиздадена досега нито на български, нито на руски език, ако Георги Данаилов не беше подел инициативата  и издателство „Абагар“ я издаде наскоро. Този прочут адвокат в Санкт- Петербург- писател, публицист и кореспондент на френски вестници, тръгва за България и пише репортажи от войната като военен кореспондент. Остава тук до третия щурм на Плевен през септември 1877 година. Неговата книга не е преведена на български език, защото в нея могат да се прочетат неща, които никак не съвпадат с това, което ни учеха в училищата – че Русия е нашата освободителка.
И от книгата се връщам пак на войната. Каква роля са изиграли тайните споразумения, че когато руските войски в началото на 1878 година стигат на 20 километра от Цариград, изведнъж Великобритания обърква плановете на руснаците? Защо изпраща там боен флот? Точно тогава Великите сили принуждават Русия да спре настъплението и да подпишат на 3 март 1878 година Санстефанското споразумение. Тогава уплашени, Великите сили се връщат към тайните споразумения между Русия и Австро- Унгария и между Русия и Великобритания и сключват Берлинския договор, който довършва надеждите на българските възрожденци.

     И днес ние празнуваме 3 март като ден на нашето национално Освобождение. Така сме го възприели, така ще бъде. Защото народът е признателен, че толкова хиляди руски войници проляха кръвта си в тази война. Защото опълченците с телата си бранеха прохода Шипка. Защото много българи загубиха живота си. В книгата на Евгений Утин пише, че руснаците са минавали, а след тях идвали турците, за да ги изколят.

     И на този ден и дъжд да вали, и сняг да се сипе, и гръмотевици да раздират небето, и вихри да кършат дървета, българите тръгват към паметника Шипка. За да видят мястото, което остана в историята като свещено, като неповторима земя на героизъм и готовност за саможертва. И ще се пеят патриотични песни, и ще се веят български знамена, и ще падаме на колене, и ще слушаме българския химн, защото искаме да останем вечни. Така, както останахме българи след петстотин години турско робство и днес влизаме в български църкви, говорим и пишем на български език и никога не трябва да забравяме, че сме единствени, които не са загубили езика си след толкова векове робство.

Честит празник на националното ни достойнство! 

                                                       Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

Предишна статия

ОТКРИТО ПИСМО До Г-н Румен Радев, Президент на РБ

Следваща статия

Операция: История: Неизвестните герои на Шипка

Други интересни