Явор Дачков: Хората не знаят колко безскрупулно американците казват на политиците ни какво да правят

Автор: Няма коментари Сподели:

 

„Америка управлява България от години. От началото на военния конфликт в Украйна не прави дори опити да се маскира по дипломатически начин. При предни парламентарни избори през лятото излезе списъка Магнитски – първа част. Сега, преди предсрочните избори, излиза втората, а координатора по санкциите дойде и се срещна с президента на България, с Бойко Борисов и с други политици.“ Това каза в предаване на Поглед инфо, пред Валентин Кардамски, журналистът и общественик Явор Дачков.

„Това очевидно е безпардонен политически натиск, който има за цел да сближи публично враждуващите големи партии, които събират най-много гласове и които ще трябва да съставят правителство. На Борисов никак не му е приятно да прави коалиция с хората, които го вкараха в ареста – Кирил Петков и Асен Василев. Очевидно е, че и те не искат коалиция, защото ще загубят електорат и се наложи американците да действат съвсем директно и силово, за да няма изненади след изборите през април“, категоричен беше Дачков.

По думите му, видно е, че и служебното правителство и президентът Румен Радев изпълняват общо взето американската програма, но не изцяло. „Виждате някои от изказванията на президента Радев, които се бият рязко с позицията на Запада за оръжията за Украйна, за санкциите за ядреното руско гориво и те не искат да рискуват с още едно служебно правителство. Американците не искат да има нови предсрочни избори заедно с местните през есента, каквато вероятност има. Защото, ако слушаме основните политически играчи и след 2 април няма да има правителство. ГЕРБ и Промяната с ДБ събират мнозинство, което неутрализира всеки един от останалите. Ако има правителство, трябва да е с подкрепата на една от двете сили. Тук американците оказаха натиск най-вече върху Борисов, пътьом и върху Корнелия Нинова, защото Румен Овчаров е приближен до нея и ръководството на БСП, за да се направи проатлантическо правителство и държавата да се управлява отвън. Това, което хората не знаят, е колко безскрупулно управляват американците, колко безскрупулно се държи Херо Мустафа и как буквално нареждат на политиците ни какво да правят“, добави Дачков.

„Най-голямата лъжа, която се налага в последно време е – Пращайте още оръжие на Украйна, защото тя трябва да се защити от Русия. И западните ястреби не вярват, че Украйна ще спечели войната. За мен е крайно цинично – целият този натиск да се пращат оръжия на място, което се е превърнало в кланица през последната година. Очевидно е, че Русия няма да отстъпи, че загиват много хора. Говори се за половин милион жертви от двете страни досега. Това е абсолютен цинизъм“, каза Явор Дачков.

Предишна статия

„До последния украинец“: Унгарският Magyar Nemzet безмилостно описва посещението на Байдън в Киев и самата политика на САЩ

Следваща статия

Явор Дачков: След един цикъл от избори БСП може и да не влезе в парламента

Други интересни