ВЛАСТЕЛИНЪТ НА КАМЪНИТЕ | с Христо Тоцев

Автор: Няма коментари Сподели:

 

Тази седмица ще Ви срещнем с Христо Тоцев, който съживява един от най-старите, най-трудните и забравени занаяти – този на сухата каменна зидария. Изкуството на градежа единствено от камък, без спойващи материали като земя, хоросан или цимент и пясък, което някога се е прилагало масово по нашите земи при изграждането на оградни зидове, подпорни стени, плочници, калдъръми, мостове и др. Христо Тоцев не само реди с финес и хармония сухата каменна зидария, но и предава занаята на родолюбци като него.

За делото и дарбата на Христо Ви разказваме в брой 11/2022 г. на Списание 8, а в сряда той ще отговори на вашите въпроси, ще ни сподели повече за своята работа, която е превърнал в страст. Ще си поговорим за връзката между майстора и камъка, и още:

– Какво го е привлякло към сухата зидария и на какво го е научила работата с камъка?
– Какви хора се посвещават на сухата каменна зидария?
– Кои са нейните плюсове, сравнена с алтернативните градежи?
– Прекъснахме ли приемствеността между учител и ученик? Ще останат ли занаятите записани само в градежите на възрожденските майстори?
– Има ли място за творчество, изследване, усъвършенстване в тази професия? Краде ли се занаят?
– Колко красота има в реда и дали прекалената симетрия не е дяволска работа?
– Тежи ли си камъкът на мястото? И трябва ли българите да се върнат по родните си места?
– Защо и как се заключват камъните?
– Жив ли е камъкът? Лекува ли работата с този естествен материал?
– На какво го е научила работата с камъка?

Христо Тоцев е единственият сертифициран майстор на суха каменна зидария у нас. Възражда и разпространява занаята чрез опита си, личния си пример и чрез групови обучения. Влечението на 39-годишния габровец към работата с камък се заражда, докато следва история и специализира „Културно-историческо наследство” във Великотърновския университет.

През 2006 г. започва да работи по реставрацията на възрожденски къщи с опитни търновски майстори. Христо усвоява от тях умения за работа с дърво, кал, камък и от 2010 г. поема и самостоятелни обекти. С времето решава да специализира изцяло в сухата каменна зидария. Започва да се самообучава, а когато става достатъчно опитен и добър, решава да сертифицира своите умения в най-старата школа в света.

Предишна статия

ЧИСТА ХРАНА! Любов и Подкрепа от нас сега и във Вечността!

Следваща статия

Валентин Вацев: Световни събития на седмицата в „Геополитиката през погледа на Вацев“–23–27.01.2023

Други интересни