100 ГОДИНИ ВАКЛУШ | с Николай Василев

Автор: Няма коментари Сподели:

 

На 7 януари 2023 г. се навършват 100 г. от рождението на една от най-енигматичните личности на България – Ваклуш Толев.

Известен като Учителя на мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, че всъщност е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учи, че няма зло – то е нееволюирало добро.

С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е Бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм „Познай себе си и ще познаеш боговете и света“. Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“.

За живота и идеите на Ваклуш ще си поговорим с режисьора Николай Василев, който близо 20 години заснема уникални документални кадри с духовния учител и предстои съвсем скоро да представи едноименен документален филм.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм.

В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й.

През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Предишна статия

Ваклуш Толев за духовността и ролята на България в Света

Следваща статия

Както вече може би сте разбрали, от днес ЕС официално разреши да се използват насекоми в хранителните ни продукти. Стрити на прах, смлени, замразени – всякакви и във всичко

Други интересни