Димаш Кудайберген!  ТИАР ГАРСИЯ – ВОКАЛЕН ПЕДАГОГ И ПРОДУЦЕНТ

Автор: Няма коментари Сподели:

               

      Този така прочут анализатор направи вокален разрез на песента S.O.S. на Димаш Кудайберген, когато той я изпълни за първи път в Китай в 2017 година на конкурс за най- добър певец. Ирина Кирилова намери анализа на Гарсия в руски канал, преведе го на български език и ето какво казва той за казахстанското момче.

  • Когато прослушах изпълнението на тази песен, аз нямах думи. Ако той е просто певец, тогава ние всички сме амеби. Той не е от този свят. Това изпълнение е най- популярното на моя канал.  Аз разбрах, че този джентълмен не е човек. Във филма „Матрица“ има главен герой на име Нео. Той притежава сила, която другите нямат. Затова го считат за избран. Аз смятам, че това момче е аномалия във вокалния свят.

Песента започва много нежно и можем да предположим, че това е контра-алт или сопрано. Невероятна дълбочина в ниските му ноти. Той ме подминава, напуска ме, той прави с мен нещо. Какво иска? Той е в повишено емоционално състояние. Не се напряга, енергията му се издига, ако това има смисъл. Залата замира пред очакване на всяка негова следваща фраза. Аз не зная езика на таза песен. Вероятно е на френски, но той ми завладява главата, благодарение на емоцията на присъстващите. В неговите тонове има печал, тъга, и всичко това той разказва чрез своя глас. В техническо отношение аз слушам два- три различни певци.

В самото начало той беше контра- алт, мецосопран и лирически тенор. После пред нас беше баритон, а после излезе сопрано. Но кой може така да пее?  Сега слушам нещо, което е невъзможно. Това не може да бъде. Аз се смея, защото не мога да плача. Но това момче…

Това е Димаш като супур- герой, който ще ви преобърне със своя глас. Нямам думи. Просто нямам думи. Това не е в човешките възможности. Това, което той направи в песента S.O.S. е необяснимо. Аз 30 години слушам, анализирам и изучавам музиката на певци от различни жанрове – опера, хеви- метал, госпъл и т. н. и не мога да си спомня някой, който да бъде способен да направи такова нещо. Слушайки тази песен, аз  мисля, че това е повратен момент в историята на музиката. Това е историческо събитие. Не зная S.O.S  ли му е донесла популярността, но точно зная, че и след 50 години след това изпълнение, ние ще говорим за този  човек, за Димаш и неговото умение и способност да пее така на живо! 

Просто ще ви кажа: нужни са три различни певци, за да направят палитра и да изпеят песента така, както я изпя Димаш. Нужен е баритон, а може и лирически тенор, който е способен да се спуска в ниския регистър, а може  драматически тенор, после е нужен контра- алт и накрая – сопрано. 

И… да ги сложиш в блендер и да ги направиш да пеят така, както пее Димаш. 

Кой друг в този свят може да пее така?                                         

                                                                      Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

                                                               https://www.bitchute.com/video/weIQWL0EbVG7/

Предишна статия

С НОВЫМ ГОДОМ ДРУЗЬЯ!

Следваща статия

“Без формат” – Древните загадки на Таманския полуостров

Други интересни