9 невероятни здравословни ползи от малко познатия хинап

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди повече от 5000 години предците ни са открили лечебните свойства на хинапа, познат у нас още като китайска фурма, джинджър, барбарошка и дзиндзифка. Всички части на хинапа – корени, листа, кора и плодове, намират приложение в народната медицина. Освен в кулинарията, преработения хинап се използва в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост.

Интересът към растението в нашата страна нараства през последните години, но най-много насаждения се срещат в САЩ, Франция, Италия, Испания, Пакистан, Индия и др. В Китай се отглежда на площ около 2 милиона декара и е сред четирите основни овощни култури.

Кората на хинапа се характеризира с много твърда дървесина, поради което получава названието „желязно дърво“. Корените му достигат дълбочина до 3 метра и ширина до 7 метра в диаметър. Мощната коренова система позволява растението да се развива в субтропичен и умерено-континентален климат.

Въпреки че предпочита слънчеви места, хинапът се оказва изключително издръжлив при ниски температури до минус 30 градуса по Целзий, което позволява да се отглежда свободно и в по-студени държави.

Цветовете  на хинапа са медоносни и осигуряват паша на пчелите в края на летните месеци, когато останалите растения са прецъфтели.

Предците ни са използвали хинап, за да лекуват простуда, сърдечни болести, бъбречни проблеми, заболявания на черния дроб и храносмилателната система. Преди хилядолетия от полезните плодове се е приготвял тонизиращ ликьор, предназначен само за знатни гости.

В състава на плодовете се съдържат много органични киселини, захари, белтъчини, йод, кобалт, желязо и огромно количество витамин С. Плодовете на хинап са богати на пектин – съдържат приблизително 5,8%. В 100 г плод се съдържат от 59-105 ккал. Препоръчително е плодовете да се берат, когато придобият зелено-кафяв цвят.

Хинапът понижава холестерола

Според специалистите ежедневният прием в продължение на няколко месеца на 5-6 г пектин може да понижи холестерола с 18%. Благодарение на пектина организмът стимулира освобождаването на жлъчни киселини, холестерол, карбамид, радионуклиди и тежки метали. Органични киселини като ябълчна, янтарна, винена и малонова заемат от 1,7% до 3% от масата на плода.

Хинапът укрепва кръвоносните съдове и подобрява еластичността им

Хинапът съдържа богата палитра от витамини, необходими за нормално функциониране на човешкия организъм от група А, В, С и Р. Изследванията показват, че съдържанието на витамин С в китайската фурма десет пъти надвишава количеството, което се съдържа в лимоните, т. е. до 1700 мг в 100 г.

Плодовете на хинапа оказват влияние на кръвоносните съдове, като подобрява еластичността им, стабилизира кръвното налягане и тонизира тялото. Веществата, които се съдържат в растението, пречат на разрушаването на особено важната хиалуронова киселина, която укрепва клетките на кръвоносните съдове и ги предпазва от увреждания.

Хинап за укрепване на сърдечно-съдовата система

Плодовете на хинапа имат способността да подобряват функцията на сърдечносъдовата система. Но бъдете внимателни – плодчетата на хинапа не трябва да се консумират от хора, претърпели хипертонична криза. Рязкото понижаване на кръвното налягане може да бъде причина за усложнения.

Хинапът има мощно антиоксидантно действие

Плодовете на хинапа съдържат кампферол и мирицетин. Това са флавоноиди, характеризиращи се с мощно антиоксидантно, кариопротекторно и антиканцерогенно действие.

Повишено е количеството на Р-активните съединения и биофлавоноидите – цитрин, рутин, катехини и др., които противодействат на свободните радикали благодарение на високата си антиоксидантна активност.

Хинапът регулира нивата на кръвната захар

Плодовете на хинапа съдържат гликозида неимертилин, който има способността да регулира нивата на глюкозата при страдащите от захарен диабет. Препоръчва се ежедневен прием на чаша пресни плодове,  като изследователите смятат, че по този начин след седмица нивата на кръвната захар ще се нормализират.

Хинап при алергии и астма

В сравнение с други средства от традиционната медицина хинапът има силно изразен терапевтичен ефект. Редовната консумация подобрява състоянието на организма при алергичен ринит и астма. Благодарение на олеаноловата и урсоловата киселина плодовете притежават силно антиалергично действие.

Антибактериалното действие на хинапа

Освен плодовете, лечебни свойства имат листата и кората на растението. От тях може да се приготви отвара, която има антибактериално и бактериостатично действие. Помага при лечение на гнойни рани и абсцеси.

Хинап, джинджър, китайска фурма
Освен вкусен, хинапът е и много полезен

В някои страни плодовете на хинапа се оставят на слънце, докато изсъхнат, след това се съхраняват се в продължение на година и се приготвя брашно.

То е изключително полезно в борбата с инфекциозните заболявания и проблемите със стомашно-чревния тракт.

Плодовете, дори в изсушено състояние, оказват положително действие при възпаление на бъбреците, пикочния мехур и болестите на устната кухина.

Хинап за общо укрепване на организма

Плодовете на хинапа се препоръчват като лечебно средство, което подобрява състоянието на цялото тяло при стрес, заболяване, преумора, безсъние, дори психическо натоварване. Костилките от китайската фурма имат успокоително действие, благодарение на веществото ююбозид А.

Плодовете на хинапа имат способността да подобряват функцията на бъбреците, мозъчната дейност благодарение на високото съдържание на ценни минерали като калций, калий, мед, магнезий, цинк, кобалт, желязо, манган, йод, фосфор и др. Редовната консумация на плода предотвратява натрупването на излишни килограми и поддържа физическата активност на тялото.

Плодовете се препоръчват за консумация при кърмачки, понеже подобряват лактацията и осигуряват по-голямо количество и по-хранително мляко.

Хинап против косопад

В нетрадиционната медицина често се използват корени от хинап в борбата с косопада и пърхота, понеже имат общо укрепващо действие и съдържат всички ценни вещества необходими за подхранване и растеж на косата.

https://agronovinite.com/9-neveroyatni-zdravoslovni-polzi-ot-malko-poznatiya-hinap/

Предишна статия

Графенът, масоните в храма, пазете се от 666! Кой кого управлява? Бог да е с вас! Изтритата история!

Следваща статия

ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ПРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО: КАПАНЪТ, НАРЕЧЕН СВDС – ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ЦИФPOВA ВAЛУТA

Други интересни