НА СВ. СИНОД НА БПЦ ПО ОТНОШЕНИЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Автор: Няма коментари Сподели:

НА СВ. СИНОД НА БПЦ ПО ОТНОШЕНИЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

На заседанието на Св. Синод на БПЦ на 13.12.2022 г., бе прочетено Писмо вх. № 569/29.09.2022 г. на Сръбския патриарх Порфирий, с което уведомява, че в изпълнение единодушно решение на Св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква по време на св. Архиерейска литургия на 5 юни т.г. е връчен Патриаршески и Съборен Томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Р Северна Македония, с препоръка въпросът за официалното име да бъде решен в братски диалог с гръкоезичните и останали Поместни православни църкви.

След проведено гласуване

Св. Синод единодушно РЕШИ:

Приема с духовна радост дадения от Сръбската патриаршия Томос на Църквата в Република Северна Македония. До приемането на Всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония:

Св. Синод добавя в Диптиха на БПЦ – БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването на Предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония следната формулировка:

„Блаженейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго”

Предишна статия

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис предупреди, че глобалистките елити използват COVID-ударите, за да обезлюдят планетата(Новините на 15 декември 2022 г.)

Следваща статия

Големите финансови заблуди еп. 99

Други интересни