Агент „Тенто“ от ДС, или защо Киро Харварда е само пионка в плана на Държавна сигурност

Автор: Няма коментари Сподели:
Владимир Жеглов, агент Тенто

Следите остават: Владимир Жеглов продава хапчетата на Кирил Петков 

zonanews.bg

#КОЙ продава хапчетата на Кирил Петков в България, от които бившият незаконен служебен министър и настоящ политик е станал милионер?

След като в серия разследвания Plovdiv online разкри манипулативния начин, по който Петков рекламира продукта си в мрежата, включително ползвайки за рекламно лице една от най-влиятелните и богати жени в света – Опра Уинфри, дойде ред и на дистрибутора у нас. Ексклузивен диструбутор за България на хапчетата на Кирил Петков е фирма СмартБио ООД.

СмартБио ООД

Собственик на СмартБио ООД с 50% дял е Владимир Жеглов. Името му е прелюбопитно и показва защо в основата на проекта ПП ПП няма ляво, няма дясно. Това е секретният сътрудник на Държавна сигурност  – агент „Тенто“.

Кирил Петков Снимка: Нова тв

Конкурентно предимство на Zonanews.bg е, че разполагаме с практически неограничен архив от документи от КОМДОС, свързани с хиляди казуси, личности, случаи, проекти, решения, събития от българската, съветската и европейска история и политика. Какво разбираме от документите в личното дело на Владимир Жеглов, които се съхраняват в архива на Комисията по досиетата?

Владимир Иванов Жеглов е роден на 22.04.1959 г. в Димитровград. Произхожда от семейство на служещи. Баща му, Иван Илиев Иванов-Жеглов, е роден на 01.02.1930 г. в с. Пордим, Плевенско. През 1958 год. е завършил журналистика в СУ „Кл. Охридски“, след което е завеждащ отдел във в. „Хасковска трибуна“. Понастоящем е редактор на в. „Устрем“ в с. Стамболово, Хасковско. Член на БКП от 1965 год. Подписва се с псевдоним – „Жеглов“. Майката на Владимир – Елена Дочева Жеглова е родена на 14.07.1932 год. в с. Калеица, Ловешко.  Работила е като редактор на заводски вестници в Димитровград.

Автобиография на Владимир Жеглов, който се намира в личното му дело като СС Тенто в Комдос

Самият Владимир Иванов Жеглов е завършил с отличен успех АЕГ в гр. Пловдив. След отбиване на редовната си военна служба  той постъпва във ВИИ „К. Маркс“, специалност МИО. През 1981 г. продължава образованието си в МГИМО. В института е пакозал сериозно отношение към научната си подготовка, завършил е с отличен успех и златен медал. Бил е член на Дружествения комитет на ДКМС в МГИМО, член и секретар (1983-85 г.) на ВУЗ-овския комитет на ДКМС там.

На 24.05.85 год. е приет в редовете на БКП. През 1986 г. завършва Университета по марксизъм-ленинизъм към МГК (Московски градски комитет) на КПСС. Както отбелязва той в собственоръчно  написаната си автобиография- „Получих висше политическо образование в системата на партийната просвета“. От 1983 г. е женен за Марина Алексеевна Жеглова, съветска гражданка, имат дъщеря Любов, родена 1985 г.

Автобиография на Владимир Жеглов, който се намира в личното му дело като СС Тенто в Комдос`2

От м.септември 1986 г. Владимир Жеглов е започнал работа във ВТО „Техника“. От 01.03.1987 г. след спечелване на конкурс, Владимир започва работа в комплекса на в. „Работническо дело“ като редактор в „Международна редакция“, където в края на 80-те е вербуван от ДС. Според докладна записка от Венцислав Г. Василев – разузнавач в отдел 10-ПГУ-ДС разбираме, че през периода октомври-декември 1987 год. контакт с него е поддържал оперативния работник (ОР) В. Цолов от отдел „Кадри“ на ПГУ-ДС, който е изучавал лицето, с цел назначаването му като ОР  в ПГУ-ДС. Жеглов е показал желание за сътрудничество с органите на МВР, но не като кадрови офицер, а като секретен сътрудник.

Във връзка с това, ОР Цолов е предал материалите на лицето в КДО и го е подал на отдел 03 – ПГУ, за да бъде използуван като СС (секретен сътрудник). В края на октомври 1988 г. Владимир Жеглов е привлечен от лейтенант В. Василев за секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност, с псевдоним „Тенто“.

Предложението за привличане на Владимир Жеглов за секретен сътрудник на ПГУ-ДС

Но кой е СС „Тенто“ днес? Владимир Иванов Жеглов – бизнесмен и политик от началото и средата на 90-те, в левия сектор. Жеглов е ключова фигура в управлението на България тогава, съветник по икономическите въпроси на премиера Жан Виденов. Икономически министър пък е Румен Гечев. Триото доведе България до фалит в икономиката и девалвация на лева, след което той изчезна като самостойна парична единица, а финансовата ни система бе вкарана във валутен борд. Как К. Петков се свързва с В. Жеглов? След като правителството на Виденов и БСП фалира България, агент Тенто се насочва към частния бизнес и създава портала Dir.bg.

С кой обаче? Със самата Моника Станишева, жената на наследника на Виденов в БСП – Сергей Станишев. Моника Станишева става член на борда на Дир.бг през 2016 г., като в борда вече е и В. Жеглов. Моника Станишева ревностно е отклонявала журналистически въпроси за съпричастност с Дир.бг, но според Търговския регистър е видно, че мястото и като член на борда директорите е гарантирано до 23.12.2024 г.

Порталът е препродаван през годините, но в Съвета на директорите му си остават неизменно Жеглов и Станишева. И все пак – как Киро Харварда, който от юноша е в Канада, се свързва с Жеглов-Тенто? Ето една показателна снимка. На нея в компанията на президента Румен Радев са бащата на Киро – Петко Петков, Моника Станишева и Владимир Жеглов. Очевидно, след като бай Петко вазира в Канада, като оставя невръстния седемгодишен Киро у нас, преди да го прибере – вече юноша, не е скъсал старите си връзки. По пътя на копринката Киро Петков се оказва в една „мрежа“ с Владо Жеглов.

Вероятно защото „Нашите хора прекроиха света“, както казва посланикът на Руската федерация у нас през 90-те Александър Авдеев*.

Агент Тенто от ДС продава хапчетата на Кирил Петков

Но хапчетата-чудо на „канадско-българския мелез“ Киро Петков са само пробване на почвата. Някой и друг милион, за да се съживят връзките. Ноу-хауто прави салто мортале в политиката с внезапното назначаване на Кирил Петков за служебен министър от Румен Радев. И с още по-внезапното създаване на политически проект от нищото, подкрепен от Радев. ПП ПП съдържа в абревиатурата си инициалите на таткото на Киро – Петко Петков. Цялата абревиатура пък е разчетена в социалната мрежа като Петко Петков Прави Партия (на Киро).

* „Нашите хора прекроиха света“, каза посланикът на Руската федерация Александър Авдеев на първото общо събрание на българската Асоциация на завършилите Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). На сбирката на бивши студенти на небезизвестния московски ВУЗ дойдоха премиерът Жан Виденов, екс-посланик Огнян Пишев, бившият външен министър Любен Гоцев, настоящият депутат Филип Боков, президентският съветник Камен Величков. Сред тях е и Владимир Жеглов, съветник по икономическите въпроси на състудента си Виденов и един от най-приближените му хора. (Г-н Жеглов благодарение на ценните знания, придобити в МГИМО, успя да развие сериозен частен бизнес – той притежава 50% от икономическия седмичник „Български бизнес“ и е собственик на фирмата за икономическа информация „Бизнес дата“).

https://breaking.bg/analizi/agent-tento-ot-ds-ili-zashto-kiro-harvarda-e-samo-pionka-v-plana-na-darzhavna-sigurnost/

Предишна статия

Dimash – War and Peace (Война и Мир)

Следваща статия

Новините днес 02 декември 2022 година

Други интересни