ОТЗВУК ОТ БАТАК

Автор: Няма коментари Сподели:

                                   

        Много хора се събраха в читалището на Батак, за да присъстват на представянето на книгата на Борис Божков „Да оставиш следа“, написана на баташки диалект. Те дойдоха не само да чуят отколешните думи в неговите стихове, но и да се радват на танцов състав „Светлина“ от София, в който е танцувал отишлия си от света поет. При влизането в залата всеки получи книжка и разпечатка на интервюто, което дъщерята на Борис Божков – Кристина даде на Ирина Кирилова за сайта „Тракийски свят“.

   На сцената бе подреден кът, който напомня старите времена на Батак, а девойка и младеж се редяха да четат стихотворенията на Борис, които предизвикваха искрен смях сред  посетителите. Стихове  и танци се редуваха и това създаваше добро настроение.

Кристина Божкова не можа да намери сили да се изкачи на сцената, за да получи подаръка си. Усети, че няма да издържи на положителната енергия, която идваше от залата към нейния баща. Но това не беше толкова важно. Важното беше, че от читалище „ 4 май 1897“, и от общината показаха уважение към един поет, съхранил за бъдещите поколения стария баташки диалект, за да се знае, че хората така са говорили, че са се разбирали помежду си.

    „От Батак съм, чичо!“ – тази песен прозвуча в края на събитието и събуди у присъстващите патриотизъм, родолюбие и дух за свобода.

                                                       Тракийски Свят

https://www.youtube.com/watch?v=Op93ad-p3xA

https://www.youtube.com/watch?v=4r9CNJ5LGqY

Предишна статия

Никой няма интерес българите да ги има. Освен българите. Проф. Иво Христов / първа част

Следваща статия

Лев ЛОРД или КАК Я СТАЛ ВОЖАКОМ ЛЬВОВ! HOW I BECAME THE LEAD LEADER!

Други интересни