Путин обясни плана на новото устройство на света 29.10.2022 година

Автор: Няма коментари Сподели:

/Поглед.инфо/ „Западът трябва да помни: „който сее вятър, жъне бури“, отправи предупреждение Владимир Путин от трибуната на Международния Валдайски клуб. Руският лидер изнесе програмна реч, в която ясно очерта новите геополитически приоритети на Москва. САЩ и техните съюзници ще трябва да приемат като факт – „и колкото по-скоро, толкова по-добре“ – че светът не може да бъде еднополюсен и Русия няма да бъде полуколония на Запада.

В четвъртък президентът Владимир Путин говори на пленарната сесия на 19-ата годишна среща на Валдайския дискусионен клуб. Темата на форума тази година е определена така – “Светът след хегемонията: справедливост и сигурност за всички”. Четиридневната среща събра повече от сто експерти, политици, дипломати и икономисти от Русия и четиридесет други страни, включително Китай, Индия, САЩ, Германия, Франция, Турция и Бразилия.

Обявявайки речта на държавния глава, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че „вероятно ще има много анализиране на нейното съдържание, изучаване, четене и препрочитане“.

Историческият период на господство на Запада в световните дела е към своя край, еднополюсният свят остава в миналото, заяви държавният глава на Русия. „На платформата Валдайския клуб сме говорили повече от веднъж за тези промени – сериозни, големи промени, които вече са се случили и се случват в света. За рисковете, които са свързани с деградацията на световните институции, с ерозията на принципите на колективната сигурност, с подмяната на така наречените правила на международното право“, отбеляза президентът.

Говорейки за сегашната политика на Запада, Путин я характеризира с помощта на откъс от прочутата харвардска реч на писателя Нобелов лауреат Александър Солженицин. Още през 1978 г. авторът упреква Запада за „слепотата на превъзходството“, на която се основава идеята, че „всички обширни области на нашата планета“ трябва „да израснат до сегашните западни системи“. Според Путин тази идея все още цари в западното общество.

„Седемдесет и осма година, но нищо не се е променило. През последния половин век тази слепота, за която говори Солженицин, откровено расистка и неоколониална по природа, придоби просто грозни форми, особено след появата на така наречения еднополюсен свят“, заяви държавният глава.

Путин смята, че така нареченият ред, основан на правилата, предложени от Запада, му позволява да живее без правила. „Властта над света е точно това, което този така наречен Запад заложи в играта си, но тази игра със сигурност е опасна, кървава и, бих казал, мръсна. Той отрича суверенитета на страните и народите, тяхната оригиналност и уникалност, не поставя интересите на други държави в нищо“, подчерта държавният глава.

„Не се срамувайте от нищо. Взеха Солеймани и убиха иранския генерал“, даде пример Путин. „Човек може да се отнася както си иска със Солеймани, но това е служител на друга държава. Убиха го на територията на трета страна и казаха: „Да, убихме го“. Какво е това като цяло? Къде живеем?” Касем Солеймани беше командир на специалните сили „Ал-Кудс“ на Корпуса на стражите на Ислямската революция. Той беше убит при ракетна атака, насочена от военен конвой на САЩ близо до Багдад през януари 2020 г. Тази операция е извършена от администрацията на президента Доналд Тръмп“, припомни президентът.

„Реален шанс за световните региони да възстановят своята политическа и икономическа субективност е изграждането на многополюсен свят“, убеден е Путин. „Днес новите световни центрове за развитие вече разполагат с уникални технологии и научни разработки в различни области и в много области могат успешно да се конкурират със западните транснационални компании“, каза държавният глава. Русия не се превърна в “полуколония” на Запада и под санкциите се оказа по-силна, отколкото дори се очакваше, добави Путин.

Сега човечеството има два пътя: да продължи да трупа бреме от проблеми, които „неизбежно ще смажат всички“, или да се опитаме заедно да намерим решения, предложи президентът, „макар и не идеални, но работещи, способни да направят нашия свят по-добър стабилен и безопасен.” „Винаги съм вярвал и вярвам в тази сила на здравия разум, затова съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния световен ред и Западът ще трябва да започнат равностоен разговор за нашето общо бъдеще и колкото по-скоро толкова по-добре, разбира се“, каза руският лидер.

„Стоим на историческа граница. Предстои може би най-опасното, непредвидимо и същевременно важно десетилетие след края на Втората световна война“, предупреди Путин. Според държавния глава ситуацията в света е „до известна степен революционна“, това състояние на нещата може да доведе до серия от конфликти, които ще представляват заплаха за цялото човечество. Конструктивното разрешаване на подобни противоречия е основна историческа задача, подчерта президентът.

При формирането на нов световен ред, според Путин, трябва да се вземе предвид всяка гледна точка, всяка система от светогледи и идеи, всяка нация и всяка култура. „Без да налагаме нито една истина на никого и само на тази основа, разбирайки своята отговорност за съдбата – съдбата на народите, на планетата, да изградим една симфония на човешката цивилизация“, каза той.

„Убеден съм, че на диктатурата може да се противопостави само свободата на развитие на страните и народите, на деградацията на индивида – любовта към човека като творец, за примитивното опростяване и забраните – процъфтяващата сложност на културите и традициите“, заяви президентът. Путин добави, че настоящият исторически момент дава възможност на страните да следват свой собствен път на развитие. Според него „всички цивилизации, държави и техните интеграционни обединения наистина откриват възможности за своя оригинален демократичен път на развитие“, заключи той.

„Историята, разбира се, ще постави всичко на мястото си и ще отмени не най-великите произведения на всепризнатите гении на световната култура, а тези, които днес по някаква причина решиха, че имат право да се разпореждат с тази световна култура по свое усмотрение . Самонадеяността на такива фигури, както се казва, излиза извън всякакви граници, но никой дори няма да помни имената им след няколко години. И Достоевски ще живее, както Чайковски, Пушкин, както и на когото да му се иска“, подчерта президентът.

В речта на Путин прозвуча поговорката „който сее вятър, жъне бури“, казва депутатът от Държавната дума, политологът Олег Матвейчев. „Това е сериозно предупреждение към нашите недоброжелатели, които взривяват газопроводи, организират преврати, организират международно беззаконие. Путин много ясно даде да се разбере, че така нареченият световен ред и световни правила, за които Съединените щати постоянно говорят, всъщност са само пълно отсъствие на правила като такива“, смята депутатът.

„Имаме буйстващ луд на планетата, който не признава никакви правила и смята за приемливо да се държи по този начин“, казва политологът. „Путин предупреждава, че следващата стъпка на такива хора, които си въобразяват, че притежават някакво превъзходство, по същество ще бъде като на Хитлер: да започнат геноцид на други народи и прочее. Опити за убийство на други народи вече е имало в собствената им история“, уточни той.

„Но ние трябва да можем да преговаряме. Путин многократно призоваваше за диалог и опити за намиране на всякакви решения на проблемите. Например проблемът с неравенството – той подчерта, че технологичният прогрес днес не служи на това, което трябва да служи, тоест не помага за намаляване на разликата между неразвитите страни и развитите. Напротив, създава се световна система на апартейд: има класа на господарите и класа на робите. Русия обаче няма да позволи това“, казва Матвейчев.

„Путин опроверга и тезата, че Русия иска да заеме мястото на някакъв хегемон. Винаги сме се придържали към политиката на ненамеса във вътрешните работи на други държави и ще продължим да се придържаме към нея. Както каза президентът: „Ние не се месим на никой друг“. Светът трябва да бъде „цъфтяща сложност“: да се развива на базата на своите традиционни култури, на базата на спецификата, която притежава всеки етнос, всяка държава“, обобщи депутатът.

„От една страна, така нареченият златен милиард претендира за всички ресурси, с които разполага човечеството, а от друга се опитва да наложи на всички своите правила на играта“, казва политологът Анна Фьодорова. „Много агресивно поведение. Основният наратив на Запада е прилагането на „културата на отмяна“ към всичко, което не харесва, към всякакви алтернативни гледни точки“, допълни тя.

Русия вече не е готова да се примирява с американския монопол върху международната политика.

„Путин заявява, че светът е уморен от това, че е време да се възстанови справедливостта и предлага алтернатива: ние искаме да живеем както намерим за добре“, обобщава експертът.

                                                                                                                    Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/russia/putin-obyasni-plana-na-novoto-ustroistvo-na-sveta.148127

Предишна статия

Русия създава нов международен ред 29.10.2022 година

Следваща статия

Свободен глас – Теодосий Теодосиев дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“

Други интересни