Калашникът изкопиран ли е? Всичко, което не знаете за легендарното оръжие АК-47!

Автор: Няма коментари Сподели:

Михаил Калашников не бе крадец

Една нелепа, но упорито разпространена лъжа намира много поддръжници: М.Калашнков всъщност „откраднал“ АК-47 от Уго Шмайзер

mikhail-kalashnikov-the-man-behind-the-machine-gun

На 23 декември почина (94г.) създателя на най-разпространения, ефективен и надежден автомат във света – Михаил Калашников. Неговия АК-47 присъства във всяка „гореща“ точка по света. Докато Калашников поемаше последния си дъх в болничното легло, там някъде по света се чуваше рева на неговия най-голям шедьовър. Той продължава да „реве“ страховито навярно дори и сега. В някоя размирна територия на света. Легендарния „Калашников“ още е на въоръжение и у нас, в България. И може „по американски“ да ги прекръстихме на „рейнджъри“, които сеят мир и демокрация в Ирак и Афганистан, но пък те си държат на своите Калашников. 

Няма по-надежден другар от АК-47. Питайте американците. М-16 струва много по-скъпо от простия, но безпогрешен, АК-47. За сметка на това американския автомат постоянно засичаше и изискваше много „взискателна“ грижа във Виетнам. Всъщност, някъде там можем да търсим „автора“ на една голяма клевета, според която Михаил Калашников е „отркаднал“ АК-47 от Уго Шмайзер и го е създал на базата на неговия СТГ-44 (Sturmgewehr 44). Има и още по-нелепа версия на тази упорито повтаряна (от незапознати) глупост, според която Михаил Калашников, всъщност нищо не разбирал от конструиране на оръжия и самия Шмайзер е конструирал АК-47 за Русия и Съветите. Тази втора версия (надявам се) не е нужно да й се обръща повече внимание. 

640_rifle-teardown

Има прилики между АК-47 и СТГ-44,

както и има взаимствания от СТГ-44 за създаването на американския М-16 автомат. И причината за това е проста. През Втората световна война германските учени и конструктори въвеждат редица нововъведения, които дотогава не са съществували – първия реактивен самолет, оптичните прибори за оръжията и много др. САЩ, Русия, Великобритания и останалите само са догонвали германските технологии и на базата на тях са създавали своите еквиваленти. Да не забравяме и удачната шега, че нацистките учени, които са работели в НАСА след края на войната всъщност са довършили работата си, но вместо нацисти са пратили на Луната американец. 

220px-Bundesarchiv_Bild_101I-676-7996-13,_Infanterist_mit_Sturmgewehr_44

Германски войник със СТГ-44 в края на войната

СТГ-44 е първия модерен автомат, или така считат повечето историци и специалисти. Други смятат руския Автомат Федоров от 1916г. за първата пушка, вписваща се в критериите на съвременния автомат. Безспорно е обаче, че СТГ-44 е „бащата“ на съвременните автомати.

Той се появява на бойното поле твърде късно, тъй като Адолф Хитлер погрешно сметнал, че автомата не е добър. Дори не видял нуждата от него и предпочел Вермахта и СС да се придържат към МП-40. Когато все пак се появил на бойните полета в ръцете на нацистките войници той бил нещо революционно и невиждано. И руските и американските конструктори веднага били запознати с новопоявилото се оръжие. И двете страни проучили щателно заловените автомати и безсъмнено са били повлияни от него. 

Основния аргумент на тезата, че М.Калашников е „откраднал АК-47“ от Уго Шмайзер е, че на външен вид автомата му много прилича на германския СТГ-44. Както казах и М16 и АК-47 наистина са повлияни в известна степен от първия модерен автомат, който се появява в края на войната. Но това не значи, че някой от някого е „крал“. 

Упорито повтаряната от незапознати (а и никога имали контакт с АК-47) глупост, че „Калашника е 1:1 с онова германско оръжие“ може да бъде прочетена и чута а много места, но основно в сайтове и медии, които изповядват пещерен анти-комунизъм, възторг от „гълъба на демокрацията“ (САЩ) и оплюват всичко руско. 

Освен приликата във външния вид, не можем да заключим, че АК-47 е „копие“ на СТГ-44. Дори механизма на Калашников е много, много по-различен и няма нищо общо. Той дори е уникален сам по себе си, така че очевидно неговия създател – Михаил Калашников е следвал своя собствена линия на конструирането на превърналия се в легендарен автомат. Именно това е непоносимо за някои хора. Хора, които делят успехите според цвета на кожата на техния създател, според националността и тн. Американците не могат да преглътнат, че Виетконг ги унижи във Виетнам именно с АК-47 в ръцете си. Не могат да признаят нито загубата си във Виетнам, нито факта, че американския автомат се оказа прекалено „капризен“ и ненадежден. Докато простия, но надежден АК-47 може да стои заровен в кал, да стои в локва и след месеци да го извадиш и пак да започнеш да стреляш.

Простата истина е, че и Уго Шмайзер и Михаил Калашников са създали две прекрасни оръжия. Колкото до пътя напред – новия АК-12, който трябваше да влезе на въоръжение в руската армия в края на 2013 г. е уникален автомат от пето поколение, който също едва ли е „откраднат“ от някъде си. Кой и кога реши, че руснаците не могат да произвеждат нищо качествено и добро? 

https://alterinformation.wordpress.com/2013/12/27/98852026997/

 

АК-47. Легендата за тази щурмова пушка е трудно да се оспори, но има няколко въпроса относно самата разработка – защо чертежите на Калашников са почти идентични с чертежите на немския STG-44, разработен от Хуго Шмайзер по време на Втората световна война?

Как би могъл Калашников, без да има висше или поне средно техническо образование зад гърба си, а само седем класа в селско училище, да изобрети най-популярната картечница в света?

В това видео ще отговорим на тези въпроси и ще разгледаме съдбата на легендарния АК-47 и неговия създател Михаил Калашников.

Отделно

https://bgprevedi.com/is-the-kalashnik-a-copy-27643-2/

Предишна статия

Аслан Дзитиев – «Демоны среди Людей»

Следваща статия

Ако изборите можеха да решат проблемите, България отдавна щеше да бъде рай на земята!(По света и у нас!)

Други интересни