Минералната вода в село Ягода е сред най-лековитите в Европа

Автор: Няма коментари Сподели:

Минералната вода в село Ягода, община Мъглиж, извира с температура 54 градуса. Тя е много подходяща за лечение на кожно-венерически заболявания, неврологични заболявания, хронични болести на периферната нервна система, препоръчва се за възстановяване на спортисти.

Минералната вода обаче не е добра за пиене заради високо съдържание на флуор.

Интересът на инвеститорите е насочен към изграждане на спа комплекси и центрове за възстановяване и за долекуване на заболявания но опорно-двигателния апарат и др. В близките 3 – 4 години се очаква в с. Ягода да бъдат направени сериозни инвестиции, съобщи зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

banya selo yagoda

Интересната и като архитектура сграда на банята с минерална вода, строена през 1928 г., е емблема на курортното село. Изцяло е завършена през 1934 г. От много години култовата сграда пустее, но благодарение на усилията на общинското ръководство ремонтът  вече е приоритет и на държавни институции. Подписано е споразумение, с което Министерството на регионалното развитие осигурява 24 хил. лева за изработването на проект, а министърът е поел ангажимент да бъдат осигурени също и необходимите 1,5 млн. лева за цялостното реновиране и пускане на банята в експлоатация.

В село Ягода е изграден модерен спа комплекс с вътрешен и външен басейн, термална зона, фитнес, ресторант, летен бар и лоби бар.

Селото се намира на 15 – 20 минути с автомобил от Стара Загора и Казанлък. Двата града имат богато културно-историческо наследство, с което гостите на комплекса могат да се запознаят. Да преминат по античната улица в Стара Загора, която води до най-модерният регионален исторически музей в България, който предлага богата експозиция от артефакти. В Стара Загора се намират и най-добре проучените неолитни жилища в Европа.

Много интересна е Казанлъшката гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО. Край Града на розите се намират социализираните тракийски гробници Хелвеция, Грифони и Светицата, в която археологът Георги Китов откри златната маска на Терес. Достъпна за посетители е също и гробницата Голямата Косматка, в която е намерена бронзовата глава на цар Севт III, заедно с още много артефакти.

https://www.infoz.bg/region/4611-mineralnata-voda-v-selo-agoda-e-sred-nai-lekovitite-v-evropa

Сградата на банята в село Ягода ще бъде открита с атрактивно шоу

Реставрираната и модернизирана сграда на минералния бански комплекс в село Ягода, общ. Мъглиж, която е и паметник на културата с местно значение, ще бъде открита официално на 22 август 2022 г. Гост на събитието ще бъде обичаната певица Тони Димитрова. Ефектно лазерно шоу от Любомир Стаменов също ще бъдат част от програмата по откриването.

banya yagoda

Празничен водосвет за здраве ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

В края на 60-те години на XIX век Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924 – 1928 г.

През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Водата в района извира топла с 54⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

banya selo yagoda

Сградата на банята в село Ягода преди началото на реставрацията и ремонта през 2018 г.

https://www.infoz.bg/region/9799-sgradata-na-banyata-v-selo-yagoda-shte-bade-otkrita-s-atraktivno-shou

Предишна статия

Находки от първия Homo sapiens в Европа, открити в пещерата Бачо Киро, водят Нобеловия лауреат Сванте Пебо в България

Следваща статия

Св. Иван Рилски: Послание към всички чеда български

Други интересни