Американците не са против косвено да воюват срещу Турция „до последния арменец“… или какво ни очаква съвсем скоро!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ако изборите можеха да решат проблемите, България отдавна щеше да бъде рай на земята!

Когато престъпниците са се превърнали във власт, а държавата – в престъпник, правото да бъде съдия принадлежи на всеки български гражданин!

Ние сме победена държава … и ни назначават който си преценят.

Фактът че се назначават деца навсякъде … това трябва да ви говори че от друго място се управлява държавата …

А Радев е последният, който има възможност да управлява – Николай Марков

239-ят ден от руско-украинската олигархична военна операция

Дишайте дълбоко и се отпуснете!


САЩ срещу Турция: две прокси-войни

Американците не са против косвено да воюват срещу Турция „до последния арменец“

Съединените щати ще засилят действията срещу Турция едновременно от запад и от изток. В същото време Вашингтон се стреми да извършва подобни действия чрез подставено лице: на изток – с ръцете на Армения, а на запад – с Гърция.

В първия случай военните действия вече не се водят срещу Карабах, а реално на територията на Армения. В същото време Пашинян приема председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, възстановявайки основните си съюзници в региона (и поставяйки ги) срещу Армения. На първо място Русия и Иран.

Проамериканската активност на Ереван е допълнителен стимул за Баку и Анкара, които добре знаят, че Пашинян веднага прави буквално всички свои истински съюзници противници на Армения. А в замяна получава „всестранната“ подкрепа на САЩ на думи, защото Вашингтон няма намерение открито да настройва Турция срещу себе си. От друга страна, американците не са против косвено да воюват срещу Турция за своите интереси „до последния арменец“.

Друг бонус за задграничните стратези е възможното участие на Иран в конфликта, който вече официално обяви в средата на септември възобновяването на арменско-азербайджанската война: „Една сериозна война, която може да се проведе в Кавказ, е война, насочена срещу Иран. Но ние сме готови! Едновременно с това частите на иранските КСИР продължиха масираното прехвърляне на своя военна техника към границата с Армения и Азербайджан. Турският президент Ердоган на свой ред подкрепи Баку и обеща помощ, като каза: „Целият свят трябва да знае, че Турция е до Азербайджан“.

Според израелския The Jerusalem Post, Турция настоява своите пълномощници в Азербайджан да атакуват Армения. Една от целите на това е да се създаде криза, в която Армения да бъде представена като съюзник на „агресивна“ Русия, което ще позволи на Турция да действа като член на НАТО на страната на своя съюзник Азербайджан. Израелски анализатори смятат, че Москва, фокусирана върху НМО, няма да може да подкрепи Армения и руснаците ще бъдат помолени да убедят Армения да направи отстъпки в замяна на нови сделки между Русия и Турция. (БГпреведи: Пак някаква олигархична черна далавера от тип кон за кокошка!)

Британците също действат в унисон с американците. Великобритания, като основен бенефициент от неотдавнашната война в Карабах, не е доволна от мира в Кавказ. И от тази гледна точка повечето стремежи на Лондон съвпадат с действията на Вашингтон. Британците разполагат със сериозни инструменти за влияние върху ситуацията. Включително вътрешноелитни: бившият президент на Армения Армен Саркисян дълго време беше британски гражданин, Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан притежават значителна собственост в Мъгливия Албион от 90-те години на миналия век, което също може да сближи клана им не само с местните спецслужби, но и към British Petroleum.

А British Petroleum официално притежава само около една трета от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан плюс 12% от Трансанадолския газопровод. Британците също разработват въглеводородни суровини в Каспийско море. За сигурността и разширяването на капацитета на „своите“ тръбопроводи Лондон се нуждае поне Нагорни Карабах да бъде под пълния контрол на Азербайджан. И съответно Турция, която по този начин все повече се въвлича в постсъветското Закавказие и в конфронтация с Иран и Русия. (БГпреведи: Както вече многократно видяме, животът на „чуждите“ карабахци има нулево значение.)

Междувременно на запад американците провокират турците и въоръжават гърците. Гърция вече официално предупреди ЕС и НАТО за заплахата от война с Турция. Според Асошиейтед прес гръцкото правителство предполага, че настоящото двустранно напрежение може да ескалира в открит военен конфликт в близко бъдеще. В същото време регистрираните в САЩ медии, които обсъждат темата за войната между Турция и Гърция, предварително се опитват да хвърлят вината за нея върху Ердоган.

През последната десетдневка на септември каналът NTV, позовавайки се на военни източници, съобщи, че Турция е регистрирала разполагането на американска бронирана техника от Гърция на островите в Егейско море. БПЛА на турските въоръжени сили заснеха прехвърлянето на островите на повече от 30 бронирани машини, прехвърлени на Гърция от Пентагона като „военна помощ“. На 26 септември Турция официално протестира пред Гърция и САЩ във връзка с прехвърлянето на американска бронетехника на островите Лесбос и Самос, които според международните споразумения имат статут на демилитаризирани. Гръцкият посланик в Анкара, извикан в МВнР, е помолен да спре грубите нарушения и провокации на островите. На следващия ден след това турците изпращат на границата с Гърция самоходни артилерийски установки „Фиртина“.

Анкара е обезпокоена от разширяването на американската военна база, разположена на островите. А турците открито демонстрират готовността си в отговор на „провокациите на гърците“ да нападнат (в полза на Лондон и Вашингтон) Европейския съюз с милиони мигранти, бързащи от турска територия към Европа, вече разтърсена от енергийни и други кризи.

…Междувременно посолството на САЩ в Гърция налива масло в огъня, като публикува снимки на своята военна техника с надписи като: „Две неща изглеждат добре заедно: гръцката природа и американската мощ“.


Около 61% от българското население не са гласували, затова никой от НС не представлява българския народ!

https://bgprevedi.com/20-10-2022-27534-2/

Предишна статия

Добре дошли в Средновековието!

Следваща статия

За предприемачеството еп. 113

Други интересни