Монах от Атон: Българите са имали християнски манастир още през IV век

Автор: Няма коментари Сподели:

Йеромонах Юстин от Зографския манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец – Зограф“ в Атон открива в житие на светец, че българите са съществували като християнски народ пет века преди официалното ни покръстване.

В книга „Пролог“, завършена през 1644 г. на църковнославянски, е записано житието на Св. Александър. Светецът създава първата Обител на незаспиващите в град Ефес (на територията на днешна Турция), в която се пее непрестанно. Там пише, че около него се събират монаси от 9 различни националности, които правят собствени манастири. Сред тях са и българите.

Йеромонах Юстин с изненада открил, че в новобългарския превод на обширните „Жития на Св. Димитър Ростовски“ информацията за българите е пропусната. Затова той отворил отново книга „Пролог“, писана много по-рано. Направило му впечатление, че Св. Александър е живял в края на 4-ти и началото на 5-и век.

„Не само българи, а цял български манастир. Това означава, че българите, първо, са съществували като народност и второ, са били просветени в християнската вяра, още преди да има Кирило-Методиева азбука“ – посочва монахът в предаването „Знаците“ по Военния телевизионен канал.

Запитан, дали тази информация е учудила монасите от Света гора, монахът посочва, че някой съвременен историк може да се изненада поради липса на достатъчно информация. Зографските му братя са достатъчно осведомени и не се впечатляват, че е имало български монаси още през 4-ти век.

Източник: armymedia.bg

Предишна статия

Хотнишкото златно съкровище е по-старо и от Варненското

Следваща статия

Проф. д-р Евгени Сачев: Връзката на Панагюрското златно съкровище с Масонството и Тамплиерството

Други интересни