ПРЪСКАТ ЛИ? Мистерията кемтрейлс!

Автор: Няма коментари Сподели:

Не са малко онези, които вярват в конспирациите – как следите, оставяни от самолетите, са пъклен заговор, за да ни ръсят с отрови и бавно и мъчително да унищожат и българската нация, припомня „Уикенд“.

Разбира се, в това няма нищо вярно. Терминът „кемтрейл“ (на английски: chemtrail) идва от „кемикъл трейл“ – „химически линии“.

Най-близо до тях е българинът Марио Бакалов – единственият български пилот в германската авиокомпания „Луфтханза”, който приземи мегасамолета „Ербъс А380” при първото му кацане у нас.

Той разбива на пух и прах конспиративната теория във видео в Ютюб, което си заслужава да се изгледа. Обяснява, че кемтрейлсите не са резултат на конспиративен заговор за пръскане на населението, обгазяване и дори заразяване с коронавирус, а съвсем нормален резултат от физически процеси.

Кемтрейлс са изкуствени, продълговати и продължителни облаци, които се състоят от кондензирана и след това замръзнала водна пара и остатъците от изгорял керосин. Един от най-важните фактори за образуването на тези следи е температурата на въздуха и влажността му, казва Бакалов.

И пояснява, че тя трябва да е под минус 40 градуса. Такива условия има над 8 км, където обикновено летят пътническите самолети.

Механизмът на кемтрейлс е следният – когато горещите газови изпарения при полет напуснат турбината на двигателя и се охладят рязко от студения въздух, те сменят агрегатното си състояние от газообразно в течно.

Образуват втечнени пари, т.е. малки капчици, наречени кондензат. За образуването му помагат и т.нар. кондензационни ядра. Те са под формата на изгорели частици керосин от двигателя – сажди, за които се прихващат капките.

Този кондензат се вижда с помощта на слънчевите лъчи още известно време като следа от самолета. За това говорим не за кемтрейлс а за контрейлс, от английски език – следи на кондензацията, пояснява Бакалов.

На по-големи височини капчиците веднага замръзват – от газообразно директно преминават в твърдо състояние чрез сублимиране и стават ледени облаци от семейството „Цирус” – т.е. перести облаци.

Бакалов разяснява и защо някои самолети не оставят следи, а от други следите стоят с часове. Колкото по-влажен е въздухът, толкова повече самолетите оставят дири в небето.

Рекордът е от цели 17 часа. При по-ниски височини може да няма и следи. Продължителността им зависи също така и от модела на двигателя на машината.

Това може да бъде причина защо на една и съща височина самолетите оставят или не оставят дири, коментира феномена Бакалов. Той казва, че има три причини за появата на повечето следи.

Сега има много повече полети и те се възстановяват пандемията от коронавирус. Той привежда данни че, през 2000 г. въздушния трафик над България е включвал 350 000 полета, а през 2019 г. те са тройно повече – 880 000.

На второ място, въздушният ни ас изтъква техническа причина – газовете, излизащи от двигателите на новите самолети са по-студени от тези на старите. Това води до по-високо съдържание на вода и повече кондензат. И накрая, самолетите летят много по-високо, защото има трафик, а е и по-икономично.

Думите му се подкрепят и от професора по ядрена и атомна физика Ана Пройкова, която е преподавател в СУ и ръководител на лаборатория в „София Тех парк”. „Много отдавна сме разбрали, че тези следи имат произход, абсолютно аналогичен с произхода на студените мъгли”, казва проф. Пройкова.

И посочва, че при мъгливо време тези кондензационни следи не се виждат. „Това, което хората снимат, е друг механизъм на образуване на кондензационни следи. Това е кондензиране на влагата във въздуха вследствие от понижено налягане над крилата и завихряне след летателния апарат.

Нашето око трудно вижда къде точно се намират следите, особено тези, които са много високи. Там, където е много ниска температурата, ние на практика не ги виждаме”, допълва проф. Пройкова. Тя поясни, че повече следи се наблюдават в сезони, в които влажността на въздуха е голяма.

Теорията за конспирацията с химическите самолетни следи набира скорост у нас преди десетина години. Сред основните ѝ популяризатори е писателят Еленко Ангелов, коментирал кемтрейлс в редица тв предавания.

Въз основа на популярността на теорията в социалната мрежа „Фейсбук” една от националните телевизии прави репортажи по темата, включително и „журналистическо разследване”.

В рамките на репортажа поддръжниците на теорията посочват място в София, от което желаят да бъде взета и изследвана проба от почвата за наличие на токсични химикали и в по-специално на тежки метали. Пробата е предоставена за изследване в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Резултатите обаче са отрицателни.

Марио Бакалов разбива и друга проекция на конспиративна теория за кемтрейлс – за снимките в интернет на самолети, натоварени с бидони, свързани с маркучи по между им.

Според тази теория бидоните били пълни с химикали и дори с вируси. Снимките са съвсем истински, само че тези бидони са пълни с вода и имат ролята да симулират теглото на пътници, при проверяването и одобряването на нов самолет преди да влезе в експлоатация, казва Бакалов. Пояснява, че така се проверява промяната на центъра на тежестта във въздуха.

Той смята, че е абсурд да се пълнят самолети с отрови. Според пилота, за да се заредят хиляди самолети с химикали биха били нужни милиони души персонал, които всъщност ще помагат и за собственото си отравяне, а ако се пусне течност от тези височини заради разреждането й абсолютно нищо няма да стигне до земята.

Конспиративната теория за кемтрейлс не е приета от научната общност. Като резултат от популярността й официални държавни агенции в САЩ, Канада и Великобритания са получили хиляди оплаквания от хора, които настояват за обяснение и са получили отрицателни отговори.

Поддръжниците й обясняват целите с управлението на слънчевата радиация, контрол на популацията, въздействие върху хидрометеорологическите процеси, разпръскване на електропроводящи материали, които да служат за прилагане на електромагнитни супероръжия (каквото е определяна HAARP – Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние), или прилагане на биологическо или химическо оръжие, като се твърди, че тези линии причиняват респираторни и други здравни проблеми.

По отношение на химикалите се изброяват барий и алуминиеви соли, полимерни фибри, торий или силициев карбид. Вярващите в тази теория са почти единодушни, че кемтрейлс са токсични.

Теорията набира сила през 1994 г., когато една от самолетните компания патентова технология, при която горивото се смесва с отразяващи материали, в това число частици алуминиев оксид. Конспираторите казват, че това ще покрие Земята с химически слънчев щит.

Две години по-късно ВВС на САЩ са обвинени в „пръскане на американското население с мистериозни субстанции“ чрез самолети, „оставящи необичайни кондензационни следи“. ВВС отговарят, че това е мистификация, отчасти подклаждана от цитати от стратегически доклад, чийто проект е изготвен от Американския университет за военно въздухоплаване.

Докладът носи заглавие „Климатичното време като умножител на силата: Контролиране на времето до 2025“ и е изготвен в отговор на военна директива за очертаване на стратегическа система за модифициране на климата с цел на утвърждаването на военната доминация на САЩ през 2025 г. Докладът е описан като „въображаемо описание на бъдещи сценарии“.

По-късно ВВС обясняват, че докладът „не отразява настоящите военни политики, практики или способности“ и че те „не извършват никакви експерименти или програми за модификация на климата и нямат планове да правят това в бъдеще“.

Поддръжниците на теорията за химическите следи напоследък обаче я модифицираха. Сега те твърдят, че химическите самолетни следи могат да бъдат отличени от обикновените по това, че остават в небето по-дълго, понякога половин ден, като се преобразуват в подобие на перести облаци.

А у нас я доразвиха, че стратегически бомбардировачи на САЩ с атомни бомби зареждат над въздушното ни пространство, очаквайки, че руският президент Владимир Путин може да натисне ядреното копче.

                                                   narod.bg                      

Предишна статия

От седмици замених скромното „Срамота“ с „Позор“…

Следваща статия

ЗАЩО ДЕЦАТА ВЕЧЕ НЕ ОБИЧАТ РОДИТЕЛИТЕ СИ?

Други интересни